Боцан-Харченко: Резолуција 1244 је важећа, говори о посебном статусу Косова, а не о независној држави

„НИЈЕДНА ОДЛУКА У ВЕЗИ КиМ НЕЋЕ МОЋИ ДА ПРОЂЕ БЕЗ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН“

* Београд није ништа тражио од нас, нити би ми на тај начин нешто тражили од Београда, али сарађујемо на најбољи начин на основу заједничких интереса

* Москва спремна да размотри нове аспекте, али само ако Србија то жели: „Ако позива буде било, ми ћемо свакако размотрити званичан позив да Русија учествује у дијалогу на другачијем нивоу

__________________________________________________________

       АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко поручио је да ниједна одлука у вези Косова и Метохије неће моћи да прође без Савета безбедности УН и да Резолуција 1244 остаје на снази.

       Он је за Радио-телевизију Војводине нагласио да Русија није имала другачији него до сада званичан позив за учешће у дијалогу Београда и Приштина.

       - Србија полази од тога да је Русија члан Савета безбедности и ми наступамо у том формату. Београд није ништа тражио од нас, нити би ми на тај начин нешто тражили од Београда, али сарађујемо на најбољи начин на основу заједничких интереса. Резолуција 1244 је оно што је важеће. Она говори о посебном статусу Косова, али не о Косову као независној држави - појаснио је он.

       Боцан-Харченко је поручио да је Москва спремна да размотри нове аспекте, али само ако Србија то жели.

       - Ако позива буде било, ми ћемо свакако размотрити званичан позив да Русија учествује у дијалогу на другачијем нивоу - рекао је он.

       Руски амбасадор је нагласио да Русија стоји иза захтева Србије да се мора испунити оно што је до сада договорено, односно Бриселски споразум.

       - Стварање заједнице српских општина је полазна тачка, а није ни започето њено стварање. Ово је ситуација која смањује ауторитет ЕУ, јер ако се не испуњава оно што је договорено, тешко се може даље преговарати - рекао је он.

       Боцан-Харченко је истакао да није у реду да Америка продаје оружје Косову, а да се декларативно залаже за мир и стабилност.

       - Поткопавање напора је, рецимо, продаја оружја из Америке Косову и за нас то није прихватљиво. То је пример двојних стандарда. Са једне стране је жеља и допринос Косовске кризе, са друге стране попуњава се оружјем територија која је кризна - рекао је он.

       Када је реч о најављеној војној вежби Русије, Белорусије и Србије, он је рекао да не види ништа спорно у томе.

       - Ми не разумемо зашто је то неком проблем. Када правимо вежбе сами на нашој територији, нама се приговара како то не смемо да радимо. То је наравно ван сваког нормалног размишљања. Три суверене државе, које имају право да раде оно што одговара интересу сваке државе, сарадња у војној сфери је исто сасвим нормална. Ја не разумем где је проблем - закључио је он.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари