Чепурин предао Вучићу поруку Москве поводом потеза са „војском Косова“

РУСКА ДИПЛОМАТИЈА УПОЗОРАВА ДА „КОСОВО“ ПОСТАЈЕ СВЕ ВИШЕ ИЗВОР КОНФЛИКТНОГ ПОТЕНЦИЈАЛА

* Министарство иностраних послова Русије: Није тачно да длука Приштине тобоже не мења суштину Косовских безбедносних снага. Ради се о двоструком повећању њихове бројности, формирању резервних снага, док је главна ствар промена суштине снага које су донедавно имале функцију цивилне одбране. Уз садејство САД и низа земаља НАТО-а већ се врши појачана обука косовско-албанских војних лица, повећавају се испоруке оружја и технике косовским Албанцима

* МИП РФ: „Констатујемо да косовски 'премијер' Р. Харадинај, који је по налогу САД кренуо да заоштрава кризу, систематски претећи поновном ескалацијом насиља и рата на Балкану, представља оличење неодрживости концепције стварања косовске 'државности' коју активно намеће западна пропаганда

__________________________________________________________________________

            ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић примио је вечерас амбасадора Русије Александра Чепурина, који му носи „поруку Москве”, након данашње одлуке Приштине о трансформацији КБС у војску Косова.

         Чепурин је у Председништво Србије стигао пола сата пре најављеног ванредног обраћања председника Вучића јавности, а поводом потеза Приштине, којем се, како су данас констатовали овдашњи, али и страни медији, укључујући америчку агенцију АП, противе и Србија и НАТО.

         Руски амбасадор је, на уласку у Председништво, на питање Танјуга шта је предмет ненајављеног састанка с председником Вучићем, односно носи ли Вучићу поруку Москве, кратко одговорио: „Да”.

         Састанак Вучића и Чепурина није био најављен.

        Москва: Формирање „војске Косова“ је

        грубо кршење резолуције СБ УН 1244

        РУСКО министарство спољних послова саопштило је данас да одлука Приштине о трансформирању Косовских безбедносних снага у војску представља "грубо кршење" резолуције Савета безбедности УН 1244.

        У саопштењу се наводи да је циљ одлуке о стварању косовске војске "озбиљно заоштравање ситуације на Балкану које ствара ризик оружаног сукоба у региону".

        Москва сматра да међународне мисије на Косову Унмик и Кфор, у складу са својим мандатима и резолуцијом 1244 УН морају хитно да предузме све мере за демилитаризацију и распуштање свих наоружаних формација косовских Албанаца.

        "Констатујемо да косовски 'премијер' Р. Харадинај, који је по налогу САД кренуо да заоштрава кризу, систематски претећи поновном ескалацијом насиља и рата на Балкану, представља оличење неодрживости концепције стварања косовске 'државности' коју активно намеће западна пропаганда", пише у саопштењу.

        Руско министарство је навело да чуди реакција политичара из САД и ЕУ, као и високих генерала НАТО-а, "који покушавају да убеде сами себе и друге изјавама да одлука Приштине тобоже не мења суштину Косовских безбедносних снага", као и да Запад и ЕУ игноришу "конструктивну и одговорну политику" Београда.

        "У ствари ради се о двоструком повећању њихове бројности, формирању резервних снага, док је главна ствар промена суштине снага које су донедавно имале функцију цивилне одбране. Уз садејство САД и низа земаља НАТО-а већ се врши појачана обука косовско-албанских војних лица, повећавају се испоруке оружја и технике косовским Албанцима", наводи се у саопштењу.

        Руско министарство је навело да је Косово "у све већој мери постаје тачка нестабилности и извор конфликтног потенцијала у региону" и да је пропала посредничка улога ЕУ у дијалогу Београда и Приштине.

         Наводећи да Запад и ЕУ игноришу политику Београда у тражењу компромиса и смањењу напетости, руско министарство је додало да се српско руководство уздржало од реципрочних мера на царине Косова од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, "што фактички има за циљ да се за косовске Србе створе катастрофални услови, да се настави етничко чишћење неалбанског становништва".

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари