Чепурин: Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије, а и на заштиту - ако буде потребно

ВУЧИЋ НА ПРИЈЕМУ ПОВОДОМ ДАНА РУСИЈЕ: СВАКИ ВЕЛИКИ ДАН ЗА РУСИЈУ – ВЕЛИКИ ЈЕ И ВАЖАН И ЗА СРБИЈУ

* Председник Србије на пијему у амбасади РФ прочитао честитку коју је упутио Владимиру Путину која садржи  и ове речи: „Стратешки и партнерски односи Србије и Русије потврђени су вашом посетом Београду (у јануару), она је оставила траг у души српског народа

* Александар ЧЕПУРИН је Вучићу уручио први примерак своје књиге есеја о Србији и Србима, на руском језику, у којој је, како је нагласио, "покушао да изрази колико је заволео Србију". Књига ће бити у продаји у Београду и Москви по завршетку Чепуринове мисије у Србији. Већ за десетак дана

______________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић оценио је поводом државног празника РФ – Дана Русије - да београд и Москва имају стратешке и партнерске односе поштовања и разумевања.

         На пријему поводом Дана Русије додатно је нагласио: „Сваки велики дан за Русију је важан и велики дан и за Србију. Живело српско-руско пријатељство".

         На свечаности у Амбасади РФ казао је да је Дан Русије велики празник за "пријатељски, братски руски народ", да је то "светковина сваког руског грађанина који поштује идеале слободарства и независности".

         Вучић је прочитао честитку у којој је поводом Дана Русије поручио председнику Владимиру Путину да га "искрено радују достигнућа" Русије.

         "Стратешки и партнерски односи Србије и Русије потврђени су вашом посетом Београду (у јануару), она је оставила траг у души српског народа", поручио је Вучић Путину.

         Одлазећи руски амбасадор у Београду, Александар Чепурин, изјавио је – говорећи на српском језику - да "нема много земаља које су као Србија и Русија подржавале једна другу током векова" и да је уверен да ће њихова сарадња бити "још богатија и динамичнија".

         "Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије, разумевање и заштиту, ако буде потребно", указао је Чепурин.

         Он је казао да је током седам година проведених на амбасадорској дужности у Београду "осећао подршку Вучића који је изузетно много урадио за развој српско-руских односа" и да је "сигуран да ће у будућности урадити још више".

         Чепурин је Вучићу уручио први примерак своје књиге есеја о Србији и Србима, на руском језику, у којој је, како је нагласио, "покушао да изрази колико је заволео Србију". Књига ће бити у продаји у Београду и Москви по завршетку Чепуринове мисије у Србији. Већ за десетак дана.

         Руски амбасадор је додао да је 12. јун дан "када сви Руси деле најсветлија, најдубља осећања: љубав према отаџбини, понос, одговорност за садашњост и будућност Русије".

         Дан Русије се обележава у знак сећања на доношење Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990. године. Том Декларацијом је означен почетак уставних реформи у Русији, тада једној од 15 република Совјетског Савеза.

         На пријему су били председнице Скупштине и Владе Србије, Маја Гојковић и Ана Брнабић, министри Александар Вулин и Ненад Поповић, поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ и представници других политичких странака, дипломатског кора, Војске Србије, медија и друге званице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари