Иванцов: Дејтонски мировни споразум - темељ за даље успешно постојање БиХ

„РУСИЈА ЖЕЛИ ДА БиХ БУДЕ ПОТПУНО НЕЗАВИСНА ДРЖАВА БРЕЗ СПОЉНОГ СТАРАТЕЉСТВА“

* Амбасадор Русије у БиХ Петар ИВАНЦОВ: „Полазимо од претпоставке да било какве евентуалне промене у њему могу бити једино резултат консензуса између три конститутивна народа и два ентитета“

___________________________________________________________________________

       АМБАСАДОР Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је Срни да пре 25 година Дејтонски мировни споразум није само зауставио оружани сукоб, већ је отворио пут за дугорочна решења која узимају у обзир интересе свих страна.

       "Њиме су успостављени мир и безбедност у БиХ и региону у целини, постављени темељи стабилног политичког, економског и социјалног развоја БиХ као суверене и независне државе",  рекао је Иванцов поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

       Руски амбасадор је нагласио да је Дејтонски споразум одредио особине унутрашњег уређења земље, уставни статус два ентитета, расподелу пуномоћи међу различитим нивоима власти, гарантовао равноправност три конститутивна народа, те успоставио ефикасне механизме за спровођење њихових права, укључујући механизам за заштиту виталних националних интереса.

       „Дејтонски споразум узима у обзир јединствени мултиетнички и мултиконфесионални састав БиХ и дефинише јасне принципе њеног функционисања. Након 25 година Дејтон је потврдио одрживост и функционалност административне организације БиХ, те обезбедио баланс интереса свих и сваког, допринео успостављању сарадње између свих нивоа власти",  рекао је Иванцов.

       Руски амбасадор је указао да, иако није нимало једноставна, дејтонска државна структура је апсолутно изводљива и одржива, те је Дејтонски мировни споразум темељ за даље успешно постојање БиХ.

       „Прије 25 година Руска Федерација је постала гарант Дејтонског мировног споразума. И данас смо, као и тада, заинтересовани за успешан одржив развој БиХ као потпуно самосталне и независне државе, без спољног старатељства",  додао је амбасадор Иванцов.

       Он је нагласио да се Руска Федерација залаже за стриктно поштовање свих норми и принципа међународног права који леже у основи Дејтонског споразума.

       „Полазимо од претпоставке да било какве евентуалне промене у њему могу бити једино резултат консензуса између три конститутивна народа и два ентитета", додао је Иванцов.

       Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, мировни је договор којим је прекинут грађански рат у БиХ.

       Дан успостављања Дејтонског споразума, 21. новембар, републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари