Керестеџијанц: Шмит je за Русију нелегитиман, а био је то и Инцко

БИЛЕЋА ПОТПИСАЛА МЕМОРАНДУМ О СРАДЊИ СА РУСКО-СРПСКОМ-ФОНДАЦИЈОМ ЗА КУЛТУРУ

        ВИСОКИ представник у БиХ је нелегитиман, изјавио је у Билећи заменик амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеџијанц.

       “Званичан став Руске Федерације је да је високи представник у БиХ, и бивши и садашњи нелегитиман”, рекао је Керестеџијанц, одговарајући на питања новинара какав је став Амбасаде Руске Федерације у БиХ о високом представнику.

       Заменик руског амбасадора у БиХ је у Билећи присуствовао потписивању меморандума о сарадњи између те општине и Руско-српске фондације за културу и насеђе, чије је седиште у Београду.

       Он је најавио да ће Амбасада Руске Федерације у БиХ и даље подржавати ту фондацију у раду на зближавању, проширењу сарадње и свих могућих односа између руског и српског народа.

       Валентин Инцко, који је раније поднeо оставку на функцију високог представника, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

       Народна скупштина Републике Српске је 30. јула на посебној седници једногласно, по хитном поступку усвојила Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримењивању одлуке високог представника.

       На Инцково место 2. августа дошао је Немац Кристијан Шмит, кога Република Српска не прихвата за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио Савет безбедности УН.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари