Лавров: Американци почињу да размештају оружје у космосу

УПОЗОРИО И ДА СЕ САД СПРЕМАЈУ ДА ИСТУПЕ ИЗ СПОРАЗУМА О ЗАБРАНИ НУКЛЕАРНИХ ПРОБА

* Вашингтона одбио предлог Москве да се успостави униврзални мораторијум на постављање оружја у космосу

* Сергеј ЛАВРОВ: Неке земље покушавају да прекроје историју Другог светског рата да би Русију лишиле улоге „гаранта послератног светског поретка... Лансира се и концепција `једнакости тоталитаризама`. Иза тога се крије и намера да се Русија прогласи за ревизионистичку силу која угрожава просперитет такозваног слободног света

____________________________________________________________________

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су почеле да раде размештању оружја у космосу – упозорио је Сергеј лавров у ауторском тексту написаном за часопси „Русија у глобалној политици“.

        Текст шефа руске дипломатије објављен је под насловом „Свет на раскршћу и систем међународних оснода будућности“.

        Текст објављује и званични сајт Министарства иностраних послова РФ, а у њему се наглашава да је  Вашингтона одбио предлог Москве да се успостави „униврзални мораторијум на постављање оружја у космосу“.

        Вршилац дужности координатора деловања свих америчких обавештајних служби Џозеф Мегвајер изјавио је 20-ог августа да Русија и Кина „сметају интересима САД  у космосу“ и оптужио Москув и Пекинг „гомилају оружје у свемиру“.

        Лавров је, иначе, навео и да се САД спремају за иступање из споразума о забрани нуклеарних проба.

        Руски министар је изнео претпоставку да Американци раде на ликвидацији свега што им је везивало руке у области наоружања, укључујући и стратешко.

Сергеј Лавров

        Лавров је у истом ауторском тексту оценио да неке земље покушавају да прекроје историју Другог светског рата да би Русију лишиле улоге „гаранта послератног светског поретка“.

        Према његовим речима, најактивнији су они који желе да себи приграбе победу у Другом светском рату и да умање улогу СССР у уништавању фашизма, бришући из памћења људи „подвиг Црвене армије“.

        У томе је посебан циљ: оправдавање политике оних који су са Запада подстрекавали Хитлера:

        „Лансира се и концепција `једнакости тоталитаризама`. Иза тога се крије и намера да се Русија прогласи за ревизионистичку силу која угрожава просперитет такозваног слободног света“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари