Лавров: Директан војни судар Русије и САД био би катастрофа за човечанство

„ВАШИНГТОН НЕЋЕ УСПЕТИ ДА ОД РУСИЈЕ НАПРАВИ ИНСТРУМЕНТ ЗА СЛУЖЕЊЕ СВОЈИМ ИНТЕРЕСИМА“

* „Нека нико не сумња да имамо чиме да осигурамо и своју и безбедност својих савезника. А и да смо у стању да додатно оснажимо свој одбрамбени потенцијал. Наравно, Русији- као ни било којој другој трезвеној земљи – нису потребне ни нове ракетне кризе ни трка у наоружању“

* „Ми смо сатанизовани да би се Европа дисциплинoовала и ојачале евроатлантске везе. Ево, сада се још озбиљно расправља о томе како да се Русија искористи против Кине. А не престају ни покушаји да се инспирише смена власти у нашој земљи или промена у руској политици јер многи у Вашингтону пате од такве илузије, диктиране жељом да од нас направе средство за служење америчким интересима

_______________________________________________________________________________

         ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров упозорио је Вашингтон да ће иступање САД  из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета бити тежак ударац по стратешкој стабилности и безбедности у свету.

         У интервјуу агенцији РИА Новости нагласио је: „Ми не можемо и нећемо игнористи појаву нових америчких ракета, а нека нико не сумња да имамо чиме да осигурамо и своју и безбедност својих савезника. А и да смо у стању да додатно оснажимо свој одбрамбени потенцијал. Наравно, Русији- као ни било којој другој трезвеној земљи – нису потребне ни нове ракетне кризе ни трка у наоружању“.

         Одговарајући на директно питање – колико је вероватан директан оружани конфликт Русије и САД – министар иностраних послова РФ  је рекао:

         „Верујем да сви у свету добро схватају да би конфликт двеју водеких нуклеарних сила – Русије и САД – имао катастрофалне последице по човечанство. И даље је ван сваке сумње да у нуклеарном рату не може бити победника и да зато никада не сме бити ни започет“.       

         Лавров је у овом контексту додатно указао: „Вашингтон и његови савезници нису спремни да се прилагоде новим глобалним реалностима које се не мењају у њихову корист. Отуда и њихова тежња да на сваки начин коче те прецесе, као и велика агресивност у спољној политици“.

         Вашингтон неће успети – наставио је руски министар – да од Русије да направи инструмент  за служење интересима САД.

         По његовој процени, главни проблем у односима Москве и Вашингтона је то што је Русија објекат за амерички политички естаблишмент и што за САД  односи са Русијом нису постали вредност по себи.

         „Ми смо сатанизовани да би се Европа дисциплинoовала и ојачале евроатлантске везе. Ево, сада се још озбиљно расправља о томе како да се Русија искористи против Кине. А не престају ни покушаји да се инспирише смена власти у нашој земљи или промена у руској политици јер многи у Вашингтону пате од такве илузије, диктиране жељом да од нас направе средство за служење америчким интересима", истакао је Лавров.

         Односи Москве и Вашингтона се неће суштински побољшати – уверен је Лавров – све докнаслеђе Хладног рата"не изветри из свести америчке елите“.

         Проценио је да ће са приближавањем наредних председничких избора у новембру 2020. поједини политичари у Вашингтону активније и упорније покушавати да играју на 'руску карту'.

         „Надамо се, рекао је, да то ипак неће довести до даљег подривања основа билатералних односа који ионако нису у најбољем стању“.

          На крају је приметио: „Што се тиче контаката на највишем нивоу, председник Путин је на конференцији за медије након самита Г20 у Буенос Ајресу изјавио да је отворен за састанак са америчким председником када за то буде спремна америчка страна“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари