Лавров: Џаферовић и Комшић су поступали по налогу спољних снага

„ИНЦИДЕНТ КОЈИ СУ НАПРАВИЛИ НИЈЕ СУШТИНСКИ ЗА СТАВ РУСИЈЕ ПРЕМА НАРОДИМА БиХ“

* „Бивша шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, пре неколико година, када је делегација Русије долазила на Балкан, укључујући и БиХ, рекла да је то зона интереса ЕУ и да други, укључујући Русију, немају ту шта да раде. То је филозофија дубоко укорењена у више европских земаља, још од колонијалних времена

_________________________________________________________

       МИНИСТАР иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је вечерас да су хрватски и бошњачки члан Председништва БиХ раније бојкотовали сусрет са њим по нечијем налогу, изражавајући интересе неких спољних снага.

       Лавров је рекао да је он разменио мишљења са српским пријатељима у БиХ.

       „Инцидент који сте поменули није суштински за став Русије за развој односа са народима БиХ. А, политичари који су донели ту одлуку, мислим да нису самостални, очигледно раде по нечијем налогу и вероватно изражавају интересе не већине својих бирача, него интересе спољних снага, које нису заинтересоване за развој не руско-босанских или српских односа, нити уопште за то да земље Западног Балкана реализују своје право на изградњу узајамно корисне сарадње са свим спољним партнерима", рекао је Лавров.

       Он је подсетио да је бивша шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, прије неколико година, када је делегација Русије долазила на Балкан, укључујући и БиХ, рекла да је то зона интереса ЕУ и да други, укључујући Русију, немају ту шта да раде.

       „То је филозофија дубоко укорењена у више европских земаља, још од колонијалних времена. Не можемо да урадимо ништа по том питању, али је неопходно супротстављати се том неприхватљивом приступу и менталитету", рекао је Лавров.

       Чланови Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, бојкотовали су сусрет са Лавровом, образлажући то тиме да руски званичник није поштовао институције и Устав БиХ.

       (Танјуг)     


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари