Лавров: Неоколонијални Запад би да и даље скида кајмак са глобалне политике и економије

ОЦЕНИО ДА ЋЕ БРИКС СА НОВИМ ЧЛАНИЦАМА (ОД 1. ЈАНУАРА) ЗНАЧАЈНО ПОВЕЋАТИ НАДМОЋ НАД Г-7

* Сергеј ЛАВРОВ на форуму „Примаковска читања“: „Запад свим силама покушава да сачува остатке своје доминације, прибегавајући отвореним неоколонијалним методама. Циљ наших западних колега је једноставан и истовремено циничан – наставак глобалног скидања кајмака“

* Руски језик на форуму назвао великим чудом и позитивном меком силом. То је преовлађујућа мека моћ коју ћемо промовисати, не бавећи се тајним операцијама у којима неки службеник невладине организације купи чамац за шест људи и дигне у ваздух гасоводе Северни ток

___________________________________________________

         БРИКС ће са приступањем нових чланица 1. јануара значајно повећати предност у односу на Групу седам (Г7) - изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров 27. новембра, говорећи на форуму „Примаковска читања“.

         У истом наступу је указао да је циљ Запада да настави да „скида кајмак са глобалне политике, економије и других области како би продужио сопствено благостање“:

         „Запад свим силама покушава да сачува остатке своје доминације, прибегавајући отвореним неоколонијалним методама. Циљ наших западних колега је једноставан и истовремено циничан – наставак глобалног скидања кајмака“.

         Нагласио је да Русија није спремна да трпи такве планове западних земаља.

         Лавров је на форуму „Примаковска читања“ руски језик назвао великим чудом и позитивном меком силом.

         Према његовим речима, Русија у оквиру промоције руског језика отвара курсеве у земљама централне Азије, а у Азербејџану и Јерменији руске школе и огранке руских универзитета.

         Открио је и да Русија нагло повећава пријем странаца на студије.

         У наставку је рекао: „Ово је, чини ми се, преовлађујућа мека моћ коју ћемо промовисати, не бавећи се тајним операцијама у којима неки службеник невладине организације купи чамац за шест људи и дигне у ваздух гасоводе Северни ток“.

          Амерички економиста и професор на Универзитету Колумбија Џефри Сакс рекао је 22. новембра да је БРИКС као економске величина знатно већи од Г7. Навео је да првобитне чланице те асоцијације, према проценама Међународног монетарног фонда (ММФ), већ чине 32 одсто светске економије, док цела Г7, која укључује САД, Велику Британију, Канаду, Немачку, Француску, Италију и Јапан, чине 30 одсто.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари