Лавров: Русија неће дозволити да Савет безбедности промени мандат УН на Косову

ЧИНИ НАМ СЕ ДА ЗАПАД ПОКУШАВА ДА ПРИСИЛИ СЕКРЕТАРИЈАТ УН ДА ПОТКОПА МАНДАТ МИСИЈЕ УН“

* Сергеј ЛАВРОВ после разговора са Ивицом Дачићем: „Позивамо Вашингтон и Брисел да утичу на Приштину и да схвате своју одговорност за спровођење резолуцијa Савета безбедности, које су сачињене заједно са Сједињеним Државама и Европом, и натерају косовске Албанце да зауставе своју провокативну и конфронтирајућу политику

_______________________________________________________________________________

           РУСИЈА позива САД и Европску унију да схвате своју одговорност за спровођење резолуција Савјета безбедности УН и да утичу на косовске лидере да зауставе провокације против Србије, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, после разговора са српским колегом Ивицом Дачићем у Москви.

           "Позивамо Вашингтон и Брисел да утичу на Приштину и да схвате своју одговорност за спровођење резолуцијa Савета безбедности, које су сачињене заједно са Сједињеним Државама и Европом, и натерају косовске Албанце да зауставе своју провокативну и конфронтирајућу политику", рекао је Лавров, преноси ТАСС.

           Он је истакао да Русија неће дозволити да Савет безбедности промени мандат Уједињених нација на Косову.

           "Чини нам се да Запад покушава да присили секретаријат УН да прогура неке предлоге, који ће поткопати мандат Мисије УН на Косову. То би било директно кршење Резолуције 1244, а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да се тај провокативни план не реализује", нагласио је Лавров.

           Лавров је најавио да ће Русија наставити напоре за развој координације спољне политике са Србијом.

           "Настављамо интензиван дијалог и контакте на највишем нивоу, чему је тон посебно дала посета председника Владимира Путина Београду у јануару", рекао је Лавров.

           Он је подсетио да је Путин са званичницима у Београду тада разговарао о спровођењу претходних договора, као и да су договорени нови видови сарадње у области привреде, спољне политике и међупарламентарне размене.

           "Наша парламентарна сарадња се развија", истакао је Лавров.

           "Следећи састанак билатералне Међупарламентарне комисије, којом копредседавају председник Думе, Вјачеслав Володин и председница Скупштине Србије, Маја Гојковић, биће одржан у јуну у Београду", додао је Лавров.

           (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари