Лавров: Русија заувек не сме да себи дозволи да зависи од инвестиција и технологија Запада

ИЗ ИНТЕРВЈУА ШЕФА РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

* ЕУ је на примеру Минског споразума и Споразума о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији доказала да нема кредибилитет, да не може да поштује договор и да нема жељу да убеди Кијев и Приштину да испуњавају преузете обавезе

* Недавно је председник Путин окарактерисао САД и колективни Запад, на чијем су тренутно челу, као империју лажи. Та империја лажи се одавно формирала

* Украјина је за Запад монета за поткусуривање, инструмент којим манипулишу САД и Велика Британија, англосаксонски колективитет који је сада на челу Запада и којем су у потпуности послушни и НАТО и ЕУ. Они диригују Украјинцима као инструментом за обуздавање Русије, како сад кажу - за исцрпљивање Русије. И шеф дипломатије ЕУ Борељ и Борис Џонсон, а и неки политичари у САД говоре да Русија и Путин морају бити поражени на бојном пољу

* Председник Путин је наредио да се Азовстљ не узима на јуриш. Главосече из Азова су се после опсаде напросто предале. Сада их саслушавају и надам се да ће испричати како су неонацистичка теорија и пракса реализоване у свакодневном животу Украјине. И под влашћу садашњег председника Зеленског

* Из свега смо већ извукли једну поуку – да више никад у будућности не смемо да се ослонимо на оне који воде Запад. То не значи да нећемо са њима уопште разговарати. Кад престану да лудују, кад се смире – видећемо шта ће рећи

_____________________________________________________

       МИНИСТАР иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је у ексклузивном интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске да је Запад прећуткивао оштрину проблема у Украјини и да се створио утисак да се у овој земљи пре 24. фебруара ништа није дешавало.

       "Током година саботирања Минског споразума убијено је 14.000 цивила", рекао је Лавров.

       Истакао је да је све почело "давно, у најмању руку 2014. године када су, упркос гаранцијама Француске, Немачке и Пољске, које су подржале договор постигнут између тадашњег председника Украјине и опозиције, ујутро следећег дана након потписивања документа неонацисти и ултрарадикали преузели власт у Украјини, а Немачка, Француска, а и цела ЕУ заједно са њима, једноставно показали своју беспомоћност и слабост".

       Додао је да се то наставило када су "неонацисти, који су освојили власт у Украјини, 2. маја у Одеси наживо спалили 50 људи и 2. јуна, када су украјинске оружане снаге и борбена авијација бомбардовали центар Луганска и друга места на истоку земље".

       - /Бомбардовали су их/ само због тога што су одбили да прихвате резултате антиуставног државног удара, што су одбили да живе у оквиру неонацистичких правила, потпуно русофобских, потпуно екстремистичких, који заправо, понављају све темељне традиције Трећег Рајха и поштују као јунаке оне људе који су у то доба сарађивали са нацистима - рекао је Лавров.  

       Навео је да је Мински споразум из 2015. године био шанса да се очува територијални интегритет Украјине, те да не би било разлога за одбрану Донбаса да је тај споразум био испуњен.

       Истакао је да је ЕУ на примеру Минског споразума и Споразума о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији доказала да нема кредибилитет, да не може да поштује договор и нема жељу да убеди Кијев и Приштину да испуњавају своје обавезе.

       - Успут, у случају са Минским споразумом, још је занимљивије то што је тај договор био одобрен од стране Савета безбедности Уједињених нација и без обзира на то ЕУ је пљунула на њега и погазила га, исто као Америка. Они су све радили како би подстицали кијевски режим у погледу његових русофобских активности - тврди Лавров.      

       Указао је да је испуњење Минског уговора годинама саботирано те је, "уместо давања права коришћења руског језика у Донбасу, кијевски режим забранио и руско образовање, медије, културу и књижевност и истовремено законодавно подстицао неонацистичку теорију и нацистичку праксу, укључујући стварање одговарајућих батаљона и јачање ових симбола који су, у ствари, такорећи прославили хитлеровску Немачку".

       - И то што је Европа све то мирно гледала, натерало је многе наше историчаре и научнике и политологе да се сете како се Европа на почетку односила према Хитлеру и колико европских замаља је мобилисало војнике у војску Трећег рајха - рекао је Лавров.

       Нагласио је да је Русија више пута, упоредо са захтевањем поштовања Минских споразума, подсећала Запад на то да ће се његова политика ширења линија НАТО лоше завршити.

       Лавров каже да нема сумње да је Запад наоружавао Украјину и стварао базу како би претили и обуздавали Руску Федерацију.

       - Ето зашто ми нисмо имали другог избора него да признамо републике које су морале да добију од Украјине свој посебан статус да би остале у саставу Украјине, односно на које су украјинске наоружане снаге, тзв. украјински национални батаљони наставили агресивни наступ - истиче он.

       Лавров каже да му је жао што се у Европи ствара утисак као да пре почетка руске специјалне војне операције у Украјини - 24. фебруара, нико није разумео шта се дешава.

       - Сваког дана су пуцали током година саботирања Минских споразума, 14.000 цивила је било убијено у директном пуцању на градове, цивилну инфраструктуру, укључујући школе, болнице, вртиће - навео је министар спољних послова Русије.

       Додао је да западни политичари нису хтели да се дотичу те теме у медијима, јер нису хтели да њихово становништво и гласачи разумеју шта се у стварности дешава.

       Недавно је председник Путин окарактерисао САД и колективни Запад, на чијем су тренутно челу, као империју лажи. Та империја лажи се одавно формирала.

Са филтрирањем медијског простора, директним кршењем обавеза у оквиру ОЕБС да обезбеди слободни и неометани приступ свакој информацији, како изворима у својој земљи тако и у иностранству, Запад је то све одавно сахранио - нагласио је Лавров.

       У наставку је рекао да је Украјина монета за поткусуривање и инструмент Запада којим покушава поразити Русију.

       - Украјина је једна ситница, монета за поткусуривање, инструмент којим манипулишу САД и Велика Британија, англосаксонски колективитет који је сада на челу Запада и којем су у потпуности послушни и НАТО и ЕУ која је већ дуже време изгубила своју самосталност и, наравно, диригује Украјинцима као инструментом за обуздавање Русије, како сад кажу - за исцрпљивање Русије, као инструментом који ће на борбеном пољу поразити Русију. И шеф дипломатије ЕУ Борељ и Борис Џонсон, а и неки политичари у САД говоре да Русија и Путин морају бити поражени на бојном пољу - рекао је Лавров.

       Он је истакао да Запад не дозвољава Украјини да води преговоре, наводећи да је Русија пре два месеца прихватила украјинске предлоге као основу за проналажење решења, али да је Запад већ следећег дана забранио Украјинцима да настављају тај процес, те су након тога пооштрили став.

       - Направљена је провокација у Бучи, која је на најочигледнији начин апсолутно исценирана. Три дана након што су руски војници отишли из Буче, тамо су људи живели и градоначелник се возио улицама, а три дана касније су нашли неке лешеве. Успут, до данас, имена погинулих које су показивали у западним медијима и на друштвеним мрежама - нико није предочио. Нико није дао информације на који начин су били убијени, какве су повреде задобили - рекао је Лавров, додавши да "то још једном показује да Запад не жели да даје никакве чињенице".

       Лавров каже да је за "Запад врло важно да убаци у оптицај провокацију, да од тога направи велику буку, а онда када људи почињу да се распитују, све то гура у страну и измишља нове лажне вести".

       - Наравно, видите како су напумпали Украјину тешким и осталим наоружањем, сад Американци дају и тешке вишецевне бацаче ракета, а одмах су се уплели Енглези, који су вероватно чекали дозволу из Вашингтона.   Говоре да ће и они дати ракетне системе Украјинцима, а то је ризичан пут. Они изјављују да са Русима ратују Украјинци и гину Украјинци, то је за њих - нека гину, ми им само дајемо оружје, а то оружје ће на крају крајева довести до смрти још већег броја Украјинаца.

       У Мариупољу и Азовстаљу су сви задаци били решени са минималним губицима. Председник Путин је наредио да се Азовстљ не узима на јуриш. Главосече из Азова су се после опсаде напросто предале. Сада их саслушавају и надам се да ће испричати много корисног о томе како су неонацистичка теорија и пракса реализоване у свакодневном животу Украјине. И под влашћу садашњег председника Зеленског.

       Када је реч о санкцијама које су уведене Москви, министар је нагласио да су се посљедице увођења санкција више одразиле на саму Европу него на Русију која се након тога окренула сопственим снагама и поузданим партнерима.

       Истакао је да је Русија већ давно изгубила веру у поузданост и способност „западних колега“ за договор, кад су биле уведене тзв. кримске санкције као, како је рекао, освета за исказивање слободне воље становника Крима.

       Он је нагласио да је Русија тада почела, пре свега, да рачуна на сопствене снаге и контакте са поузданим партнерима, а као резултат предузетих мера, претворила се у највећу пољопривредну силу, док је раније увозила велике количине пољопривредних производа.

       - Сада нема никакве сумње да су се сви ти пети и шести пакети санкција одразили на Европу. Тамо пада животни стандард, инфлација је у порасту, успорио се темпо раста и појавио се појам"нови сиромаси" - навео је Лавров.

       Министар спољних послова Русије је истакао да, иако људи трпе проблема које долазе са порастом цена и сиромаштва, десетине милијарди долара и евра иду на наоружање Украјине.

       Из свега смо већ извукли једну поуку – да више никад у будућности не смемо да се ослонимо на те људе. То не значи да нећемо са њима уопште разговарати. Кад престану да лудују, кад се смире – видећемо шта ће рећи - истакао је Лавров.

       Нагласио је да Русија од сада и заувек не сме да себи дозволи да неке критичне сфере живота државе и народа зависе од инвестиција и технологија западних земаља.

        Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари