Лавров: Вашингтон највероватније стоји иза преговарачке платформе Приштине

ОЦЕНИО ДА СУ ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ 2008. ПРИЗНАЛЕ `КОСОВО` ДА БИ ОПРАВДАЛЕ АГРЕСИЈУ НАТО

* Сергеј ЛАВРОВ: „Очигледно је да све више јачају напори да се универзално међународно право замени правилима осмишљеним у складу са интересима искључиво САД и њихових савезника

_____________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе највероватније стоје иза платформе коју су косовски Албанци објавили почетком марта, каже шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

         У интервјуу за потребе филма „Заокрет изнад Атлантика” НТВ, Лавров је рекао:

         „Пре неког времена, почетком марта Приштина је објавила своју преговарачку платформу, која представља ултиматум и у којој стоји да без икаквих услова мора бити у потпуности призната независност Косова, а да Срби немају и не могу имати право да утичу на решење тог питања. У Вашингтону су то 'прогутали' “, рекао је Лавров.

         Он је додао да мисли да, чак, Вашингтон највероватније и стоји иза тог, неприхватљивог, потеза Приштине, преноси ТАСС.

         Према речима руског министра, европске земље нису за сада изнеле свој став тим поводом, али, без обзира на то, оне тешко да ће моћи да утичу на Косово.

         Приштина, како каже Лавров, у потпуности игнорише напоре ЕУ за нормализацију ситуације на Косову по питању права српског становништва.

         Руска агенција подсећа да је косовски парламент 7. марта већином гласова усвојио закон којим се формулише платформа за преговоре са Београдом.

         У документу стоји да се одбацује могућност размене територија са Србијом, тражи да Београд безусловно призна независност Косова и предвиђа оснивање кривичног трибунала за злочине Срба над Албанцима.

         Лавров је подсетио да су западне земље 2008. године признале једнострано проглашену независност Косова да би оправдале агресију НАТО против СР Југославије, иако у то време нису постојали објективни разлози за прекид преговара Београда и Приштине под окриљем УН.

         „Нико никога није нападао, а изјаве са Запада о томе да су принуђени да признају једнострано проглашену независност Косова, јер Срби угрожавају Албанце на Косову, једноставно су биле измишљене и без основе”, каже Лавров.

         Та оријентација с циљем поткопавања међународних, правних напора настављена је и 2011. године, када су снаге НАТО, искривљеним тумачењем Резолуције СБ УН, извршиле агресију на Либију, констатовао је Лавров.

         Он каже да су акције западних земаља допринеле бујању тероризма, трговине наркотицима и нелегалних миграција.

         „Тада започет низ авантура наставља се и данас. Очигледно је да све више јачају напори да се универзално међународно право замени правилима осмишљеним у складу са интересима искључиво САД и њихових савезника, закључио је Лавров, преноси Танјуг.

         Лавров: Нисам сигуран да је НАТО

     случајно бомбардовао кинеску амбасаду

         ВАЗДУШНИ удар НАТО на кинеску амбасаду у Београду 7. маја 1999. године можда је био намеран, изјавио је у документарцу руске телевизије НТВ „Заокрет изнад Атлантика” министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

         „Мислим да је то било случајно, али нисам потпуно сигуран”, казао је Лавров, замољен да прокоментарише тај ваздушни удар.

         Руска агенција подсећа да је кинеска амбасада у Београду погођена ракетом током НАТО операције у Савезној Републици Југославији, при чему је страдало троје држављана Кине.

         Наводи се да Алијанса тврди да је у питању била грешка.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари