Москва: База доказа против Караџића изазива озбиљне сумње – Хаг следи свој антисрпски курс

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РФ: НА ДЕЛУ ОПЕТ И ПРИСТРАСНОСТ И ПОЛИТИЗАЦИЈА

* Из саопштења МИП РФ: „Хашко` правосуђе` није показало никакву реалну усмереност на разоткривање многобројних злочина оних који су командовали операцијама босанских муслимана и косовских Албанаца. Свесно је оставило по страни и противправна дејства земаља НАТО приликом примене силе на простору бивше Југославије“

_____________________________________________________________________________

          МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије оценило је данас да је суђење Радовану Караџићу, који је осуђен на доживотну казну затвора, показало пристрасност и политизацију Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале у Хагу (Хашког трибулана за ратне злочине).

         "Сажетак објављен на сајту Механизма показује озбиљне недоследности које су од самог почетка приметне на суђењу Караџићу. База доказа изазива озбиљне сумње. Упркос томе, Механизам је преузео све пороке Хашког трибунала и наставио да слепо следи његов антисрпски курс", нагласило је руско министарство.        

         Тандем Трибунал-Механизам - држећи се своје антисрпске агенде – и у процесу Караџићу је показао пристрасност и политизацију, упозорило је МИП РФ  и наставило:

         „Хашко` правосуђе` није показало никакву реалну усмереност на разоткривање многобројних злочина оних који су командовали операцијама босанских муслимана и косовских Албанаца. Свесно је оставило по страни и противправна дејства земаља НАТО приликом примене силе на простору бивше Југославије. А добро се зна да су изазвала немале жртве међу цивилима и знатна разарања инфраструктуре, а да су велике територије загађене осиромашеним уранијумом“.

         Министарство иностраних послова РФ у наставку је истакло да оваква селективност не сведочи само о пристрасности и неефикасности тандема Трибунал-Механизам него и да дискредитује саму идеју међународног правосуђа.

         На крају је нагласило да Русија очекује да Механизам максимално брзо заврши све поступке и да одмах потом сам буде ухашен.

         Први председник Републике Српске осуђен је јуче на доживотну робију.

         Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.

         Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари