Москва неће САД, Британију, Француску и Немачку као посреднике поводом Украјине

ПРЕКО РИА НОВОСТИ ОДРЕАГОВАЛА НА ИШИНГЕРОВУ ИНИЦИЈАТИВУ ДА У ТОЈ УЛОЗИ БУДЕ ЗАПАДНИ КВАРТЕТ

* Указала да те земље снабдевају Кијев оружјем и шаљу му плаћенике, да снабдевају Оружане снаге Украјине обавештајним подацима и обучавају украјинске војнике. Плус још: „Увеле су санкције Русији, блокирале нашу инострану имовину, захтевале од трибунала да казни наше руководство и уцењивале наше пријатеље, забрањујући им сарадњу са Москвом“

* Русија сматра да је истински свеобухватно, праведно и одрживо решење могуће само као резултат престанка непријатељстава и снабдевања Кијева западним оружјем, признавања нових територијалних реалности, демилитаризације и денацификације Украјине, потврде њеног неутралног и ванблоковског статуса, са укидањем санкција, повлачењем тужби против Русије, враћањем статуса руском језику, гаранцијама права националних мањина и пријатељских односа Украјине са Русијом и другим суседима

___________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе, Велика Британија, Француска и Немачка не могу да претендују на улогу неутралних посредника у мировном процесу у Украјини, будући да су умешане у сукоб са Русијом, речено је новинској агенцији РИА Новостима у Министарству иностраних послова РФ.

         То је био коментар предлога бившег шефа Минхенске безбедносне конференције Волфганга Ишингера да се створи контакт група за Украјину како би се „покренуо мировни процес“. Према његовом мишљењу, у тој контакт-групи требало да буду опуномоћени представници Вашингтона, Лондона, Париза и Берлина.

         „Званично не знамо ништа о овој иницијативи. Ипак, Ишингерова идеја отвара легитимна питања. Пре свега, све четири наведене земље су и саме учеснице сукоба са Русијом, који се наставља на територији Украјина“, рекао је извор из руског Министарства спољних послова.

         Навео је да те земље снабдевају Кијев оружјем и шаљу му плаћенике, снабдевају Оружане снаге Украјине обавештајним подацима и обучавају украјинске војнике.

         И нагласио: „Увеле су санкције Русији, блокирале нашу инострану имовину, захтевале од трибунала да казни наше руководство и уцењивале наше пријатеље забрањујући им сарадњу са Москвом. Поврх свега, те земље подржавају псеудомировне иницијативе Зеленског, које су ултимативни захтеви за капитулацију наше земље“.

         РИА Новостима је речено и да су се САД, Велика Британија, Француска и Немачка већ дискредитовале када су подржале антиуставни пуч у Кијеву и упустиле се у саботажу Минских споразума:

         „Са таквим приступом, САД, Велика Британија, Француска и Немачка не могу да претендују на улогу неутралних посредника у покретању мировног процеса. Оне нису заинтересоване за решавање кризе и чине све да продуже конфронтацију колико год је то могуће“.

          Москва сматра да је истински свеобухватно, праведно и одрживо решење сукоба могуће само као резултат престанка непријатељстава и снабдевања Кијева западним оружјем, признавања нових територијалних реалности, демилитаризације и денацификације Украјине, потврде њеног неутралног и ванблоковског статуса, са укидањем санкција, повлачењем тужби против Русије, враћањем статуса руском језику, гаранцијама права националних мањина и пријатељских односа Украјине са Русијом и другим суседима.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари