Москва оптужила САД да се и даље мешају у све унутрашње ствари Македоније

МИП РФ ОДРЕАГОВАО НА ТВРДЊУ ЏОНА САЛИВЕНА ДА РУСИЈА ОМЕТА УЛАЗАК СКОПЉА У ЕУ И НАТО

Џон Саливен и Зоран Заев

* „Вашингтон покушава – оценило је Министарство иностраних послова Русије - да оправда своје бесрамно мешање у унутрашње послове Републике Македоније, да легитимизује погрешни Преспански споразум (Македоније с Грчком) и да још једну земљу балканског региона увуче у НАТО против воље њених грађана, као што је с Црном Гором урађено 2017. године

__________________________________________________________________________________

           МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије поводом изјаве првог заменика државног секретара САД Џона Саливена о мешању Москве у унутрашња питања Македоније, узвратило је тврдњом о мешању Вашингтона у одлучивање у Скопљу.

           Саливен је 18. децембра у Скопљу рекао на конференцији за новинаре да САД "снажно подржавају" споразум Македоније и Грчке из Преспе о решавању међусобног спора, чиме је Македонији "отворен пут да заузме заслужено место у ЕУ и НАТО, чему се Русија отворено супротставља".

           Амерички званичник је рекао и да "није тајна" да ће Русија "учинити све што може да поткопа тај процес из свог интереса", док ће САД "подржати разоткривање свих активности које Русија преузима с циљем да поткопа легитимне и демократске одлуке других држава".

           Министарство иностраних послова Русије је у вечерашњем одговору, три дана после те изјаве Саливена, указало да се његове оцене "не могу игнорисати" јер су "нови скуп оптужби о некаквом мешању Москве у унутрашње послове Републике Македоније".

           Руско министарство посебно подвлачи да је Саливен рекао да се "Русија противи приступању македонске државе НАТО-у и покушава да спречи спровођење Преспанског споразума 'противно јасној вољи македонских грађана' ".

           Зато руско министарство "жели да тог званичника САД врати у реалност" и наводи да се, "прво, 'јасна воља македонских грађана' показала као неуспех референдума 30. септембра ове године, чији је резултат био да је већина становништва одбацила наметање САД и њихових савезника Скопљу да уђе у евроатлантске структуре, у замену за прекрајање назива државе и напуштање њених националних интереса".

           Друго, поручује Министарство иностраних послова Русије "поводом тврдње о уплитању Русије: добро је познато да је амерички амбасадор био у згради Скупштине Републике Македоније током гнусног гласања 19. октобра ове године, када је неопходан резултат обезбеђен прљавим манипулацијама, подмићивањем и уцењивањем посланика што је све доступно широкој јавности".

           Поред тога, пише у саопштењу из Москве, "не руски, него посетиоци из Сједињених Држава, ЕУ и земаља НАТО-а готово свакодневно се смењују на политичкој сцени Скопља само да би прогурали пакет амандмана за измену Устава" Македоније ради спровођења споразума с Грчком.

            "Све је то уобичајено", пише у руском саопштењу, а "недоказаном антируском реториком, Вашингтон покушава да оправда своје бесрамно мешање у унутрашње послове Републике Македоније, да легитимизује погрешни Преспански споразум (Македоније с Грчком) и да још једну земљу балканског региона увуче у НАТО против воље њених грађана, као што је с Црном Гором урађено 2017. године", пише на крају саопштења Министарства иностраних послова Русије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари