Москва понудила Американцима демонстрацију карактеристика `спорне` ракете 9М729

РУСИЈА АМЕРИЧКО ИСТУПАЊЕ ИЗ СПОРАЗУМА О РАКЕТАМА СРЕДЊЕГ ДОМЕТА СМАТРА – ПРАВНО НИШТАВНИМ

* Сергеј РЈАБКОВ: Русија – у замену – инсистира да амерички војни и дипломатски врх отклоне њене забринутости поводом система Aegis Ashore који су инсталирани у Румунији, а треба да да буду окосница и америчке ПРО у Пољској

_________________________________________________________________________

         МОСКВА  је поводом своје ракете 9М729 – чије постојање су Американци искористили за иступање из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета – повукла потез који у Вашингтону вероватно нису очекивали.

         Предложила је Белој кући и Пентагону одржавање „специјалног брифинга“ поводом њихових замерки 9М729.

         Заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков тим поводом је открио и нагласио:

         „Спремни смо поводом ракете 9М729 на отвореност без преседана. Предложили смо им демонстрацију ракете и брифинг о њеним карактеристикама. Све што смо понудили није наша обавеза по Споразуму о ракетама средњег и малог домета“.

         Према речима Рјабкова, Русија – у замену – инсистира да амерички војни и дипломатски врх отклоне њене забринутости поводом система Aegis Ashore који су инсталирани у Румунији, а треба да да буду окосница и америчке ПРО у Пољској.

         „Ми не признајемо једнострану одлуку САД о иступањуиз споразума. Ту одлуку сматрамо правно ништавном . Ствари морају бити рашчишћене за преговарачким столом. Ради тога смо и ишли на међувладине консултације одржане 15. јануара у женеви“ – изјавио је Рјабков.

         Вашингтон је објавио да ће 2. фебруара започети иступање из Споразума и да ће то бити процес који ће потрајати пола године.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари