Москва упозорила Вашингтон да његова антикинеска коалиција угрожава свет

ЗАХАРОВА ТОН ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД НАЗВАЛА ШТЕТНИМ И ИЗАЗИВАЧКИМ

Кувари постамеричког светског поретка

* Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: Америчка коалиција је и покушај забијања клина у пријатељске везе Русије и Кине. Намеравамо да даље ојачамо сарадњу са Народном Републиком Кином јер наше односе сматрамо најважнијим фактором у стабилизације прилика у свету“

___________________________________________________________________________

        ЗВАНИЧНА Москва је званично ставила до знања САД да јој не пада на памет да се прикључује америчкој антикинеској коалицији.

        Портпаролка Министарства иностраних послова РФ – Марија Захарова – изјавила је да је Москва изненађена изазивачким тоном изјава државног секретара САД Мајка Помпеа о стварању међународне антикинеске коалиције.

        „Изненађује изазивачки тон Помпеових изјава који је, нажалост, постао уобичајен за амерички спољнополитички вокабулар, а садржи грубости  на рачун Народне Републике Кине, њеног друштвено-политичког система и руководства земље".

        Оценила је да Вашингтон провоцира тензије у односима са Пекингом, што наноси штету како америчко-кинеским односима, тако и међународној ситуацији у целини.

        „Те две државе су, нагласила је, сталне чланице Савета безбедности УН и играју важну улогу у светским пословима. Заједно са осталим чланицама Петорке, они сносе посебну одговорност за одржавање глобалне стабилности “, нагласила је Закхарова.

        Москва изјаву Помпеа сматра још једним покушајем компликовања руско-кинеског партнерства и покушајем забијања клина у пријатељске везе Русије и Кине.

        Захарова је у име свог државно-дипломатског врха поручила Американцима да у својим намерама неће успети. И још додала:

        „Намеравамо да даље ојачамо сарадњу са Народном Републиком Кином јер наше односе сматрамо најважнијим фактором у стабилизације прилика у свету“.

        Захарова је претходно изјаву Помпеа назвала покушајем провоцирања Русије и Кине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари