Рјабков: САД су нас обавестиле да сигурно иступају из споразума о ракетама средњег домета

ЗАМЕНИК ШЕФА РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: МОСКВА ЋЕ ПРЕДУЗЕТИ ЕФИКАСНЕ КОНТРАМЕРЕ

          ЗАМЕНИК министра иностраних послова Русије - Сергеј Рјабков који је ресорно задужен за односе са САД – саопштио је да су Сједињене Државе официјелно обавестиле Москву да ће иступити из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета.

         „На високом политичком нивоу нам је потврђено да је та одлука коначна и да неће бити позива на преговоре", рекао је Рјабков у интервјуу либералном московском дневном листу „Комерсант“.

         Рјабков је навео да Вашингтон више и не крије да није ствар само у проблемима између САД и Русије, већ и у жељи Американаца да се ослободе забрана које им не одговарају. Наводно због ракетних потенцијала Кине, Ирана и Северне Кореје.       

         У случају да буду инсталиране америчке ракете средњег и малог домета на територијама са којих представљају претњу Русији и њеним савезницима, она ће морати да одговори, поручио је Рјабков.

         "Мораћемо да предузмемо ефикасне мере које ће неутралисати те претње", нагласио је Рјабков.

         Рјабков је посебно указао да је двомесечна пауза до формалног иступања из споразума Вашингтону потребна за војно-техничке припреме за тај корак и пребацивање кривице (макар у очима дела светске јавности) на Русију.   

         Он је нагласио да је Русије предала САД податке које показују да ракета 9М729 – на коју се у Вашингтону позивају кад сумњиче Москве – не излази из оквира споразума о ракетама средњег домета.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари