Русија одбацила оцене и ставове Управног одбора Савета за спровођење мира

УКАЗАЛА ДА САВЕТ МИНИСТАРА БиХ ТРЕБА ФОРМИРАТИ БЕЗ ВЕШТАЧКИХ УСЛОВЉАВАЊА

Амбасадор РФ у Сарајеву Петар Иванцов

* У саопштењу из Амбасаде Руске Федерације се наглашава: „Покушаји да се БиХ врати под спољно управљање немају перспективе и коче процес стабилизације у земљи.  Неопходан је наставак деловања како би што пре била затворена Канцеларија високог представника у БиХ

___________________________________________________________________

         РУСКА Федерација није се придружила коминикеу Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИК), јер је "документ, нажалост, пристрасан и једносмеран, не одражава стварну ситуацију у БиХ, не покрива актуелне проблеме и у суштини не доприноси јачању међуетничког помирења и конструктивног дијалога, тражењу компромиса за унутрашња питања у земљи".

         "Убеђени смо да је приоритетан задатак завршетак сувише одуговлаченог процеса формирања Савета министара на основу резултата општих избора без икаквих вештачких условљавања“ -истиче се у саопштењу из Амбасаде Русије у БиХ.

         Русија је све стране у БиХ позвала да буду уздржане од неодговорне реторике, да теже поштовању законитих интереса свих у БиХ, да се окрену изградњи поверљивих односа и сарадњи заснованој на узајамном поштовању у складу са принципима Општег оквирног мировног споразума, те де се фокусирају на заједничкој агенди.

         "Као држава-гарант Општег оквирног мировног споразума инсистирамо на доследном поштовању прописаних у дејтонским документима уставних темеља којим се регулишу права и надлежности три конститутивна народа и два ентитета БиХ који немају алтернативу", поручили су из Амбасаде Русије у БиХ.

         Жао нам је што се наставља ерозија јединства међународне заједнице у вези са БиХ и губитка конструктивних и непристрасних приступа према њима, истиче се у саопштењу.

         Покушаји да се БиХ врати под спољно управљање немају перспективе и коче процес стабилизације у земљи, наводи се у саопштењу и оцјењује да је неопходан наставак деловања како би што пре била затворена Канцеларија високог представника у БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари