Русија позвала САД да престану да размештају нуклеарно оружје у земљама које га саме немају

РЈАБКОВ: СА САД НЕМАМО ШТА ДА РАЗГОВАРАМО О КРИМУ – ТО ЈЕ ОДАВНО РЕШЕНО

* Заменик шефа руске дипломатије Сергеј РЈАБКОВ: «Русија нема намеру да са Сједињеним Државама води `рат санкцијама`. Ако САД то желе, нека изволе. У једном тренутку ће се (и вама) показати да та политика не води никуда и да не даје резултате. Ми се, у сваком случају, нећемо надметати на плану санкција ни са једном владом САД. И то питање је решено и затворено. За нас: једноставно не постоји»

* Москва предложила Вашингтону нову «једначину стратешке стабилности» између Русије и САД и, вероватно, њихових савезника која укључује нуклеарно и ненуклеарно оружје које може да буде у стратешкој функцији. Та формула, како је рекао Рјабков, треба да да оперише и са „новим врстама оружја, перспективним технологијама и новом политичком стварношћу“

_____________________________________________________________

       ЗВАНИЧНА Москва је ставила до знања Вашингтону да са њим нема шта да разговара, а камо ли да преговара поводом Крима.

       Заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков, у онлајн наступу на руско-америчком форуму «Дијалог Форт Роса», био је сасвим јасан:

       „Морамо више радити на побољшању наших односа. Нарочито у вези са Кримом, али Крим није проблем за разговор. Ту је све одавно решено. Нисмо спремни да се нагађамо са САД».

       У наставку је нагласио и да Русија нема намеру да са Сједињеним Државама води `рат санкцијама`:

       «Ако САД то желе, нека изволе. У једном тренутку ће се (и вама) показати да та политика не води никуда и да не даје резултате. Ми се, у сваком случају, нећемо надметати на плану санкција ни са једном владом САД. И то питање је решено и затворено. За нас: једноставно не постоји».

Сергеј Рјабков

       Рјабјов је, иначе, позвао САД да престану са распоређивањем нуклеарног оружја на територији својих савезника који нису нуклеарне државе, јер то повлачи за собом нове ризике и представља кршење одредби Споразума о неширењу нуклеарног оружја.

       „Надамо се да ће Сједињене Државе престати да деле нуклеарно оружје са својим савезницима и да ће престати да руковању тим оружјем обучавају људе у тим земљама. Очигледно је да то доводи до дестабилизације“.

       Рјабков је изнео да будућа једначина стратешке стабилности између Русије и САД и, вероватно, њихових савезника треба да укључује нуклеарно и ненуклеарно оружје које може да буде у стратешкој функцији.

       Та формула, како је рекао, треба да укључује „нове врсте оружја, перспективне технологије и нову политичку стварност“. И навео:

       „Предложили смо да идентификујемо оружје које представља претњу националној територији сваке стране, узимајући у обзир квантитативне и квалитативне аспекте односа снага између Руске Федерације и њених савезника, с једне стране, и Сједињених Држава и њихових савезника, с друге стране, како у погледу нуклеарног, тако и конвенционалног оружја, заједно са специфичним параметрима њиховог положаја. Спремни смо да утврдимо структуру и квантитативна ограничења за распоређене нуклеарне бојеве главе које су способне да нападну националну територију друге стране и да разговарамо о квантитативним и географским ограничењима распоређивања система ПРО“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари