Русија у СБ УН: Престајемо да финансирамо ово што је остало од Хашког трибунала

КУЗМИН У ИМЕ МОСКВЕ: ХАГ ЈЕ СТВОРИО МИТ ДА СУ САМО СРБИ КРИВИ И ОДБИО ДА СЕ БАВИ ЗЛОЧИНИМА НАТО

Генадиј Кузмин

* Генадиј КУЗМИН: Присетите се само ружних ослобађајућих пресуда генералу Анти Готовини, Насеру Орићу и Рамушу Харадинају. Ту штафету је преузео Резидуални механизам. Упркос првостепеној одлуци, преиспитана је и максимално пооштрена пресуду Србину Радовану Караџићу. Веома нас брине и здравствено стање Ратка Младића. Немамо потврду из независних извора да он има квалитетне прегледе и адекватно лечење

_________________________________________________________

          САВЕТ безбедности УН расправљао је о „Извештају Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале“.

         У име Русије говорио је Генадиј Кузмин који је саопштио да његова земља до даље престаје да уплаћује своје део новца за функционисање Резидуалног механизма. То је објаснио овако:

         „Упркос ономе што је био предвидео Савет безбедности УН, пре четврт века основани трибунали демонстрирају под новим именом ретку дуговечност.

         Пре 20 година су ваздушне снаге земаља НАТО започеле војну операцију против Југославије и неколико месеци бомбабам и ракетама тукле њену територију. Бомбардовани су претежно цивилни објекти: стамбене четврти Београда, мостови, школе. Убијене су стотине људи, укључујући децу.

         Хашки трибунал је одбио да отвори истрагу о тим злочинима. Уместо тога је изградио мит да је само Београд одговоран за рат на Балкану и крајње сурово је кажњавао Србе а оправдавао друге учеснике грађанског рата. Присетите се само ружних ослобађајућих пресуда генералу Анти Готовини, Насеру Орићу и Рамушу Харадинају.

         Ту штафету је преузео Резидуални механизам.

         Упркос првостепеној одлуци, преиспитана је и максимално пооштрена пресуду Србину Радовану Караџићу. У току је одлучивање о жалби Ратка Младића на доживотну робију.

         Овакве пресуде редовно прате агресивне медијске кампање и информативно утицање на судије.

         Изненадило нас је што се Резидуални механизам бави „непоштовања суда“ које је било иницирано у оквиримапроцеса Војиславу Шешељу. Ово сматрамо новим покушајем да се функционисање Механизма вештачки продужи.

         И даље је отворено питање обезбеђивања оптуженим правовремене и адекватне медицинске помоћи.

         Веома нас брине здравствено стање Ратка Младића.

         Немамо потврду из независних извора да он има квалитетне прегледе и адекватно лечење у притвору Механизма.

         Рачунамо дса ће се ствари побољшати са променом руководства Резидуалног механизма.

         Међутим, при садашњем стању ствари – нећемо у буџет УН уплаћивати део свог доприноса који је ишао за финансирање те структуре“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари