Заменик Лаврова: Србија је под невиђеним притиском

АЛЕКСАНДАР ГРУШКО: БиХ ЈЕ У ПРИЛИЧНО РАЊИВОМ СТАЊУ – РУСИЈА ЈЕ ЗБОГ ТОГА ЗАБРИНУТА

* Нагласио: „Намеравамо да учинимо све да руско-српска сарадња настави да буде пример међудржавних односа у савременом свету који се мења“

______________________________________________________________

      ЗАМЕНИК руског министра спољних послова Александар Грушко изјавио је да се Србија налази под до сада невиђеним притиском:

      „Одлично знамо под каквим се сада притиском без преседана налази Србија. Тај притисак излази из оквира цивилизованог понашања између држава, али ми ценимо то што српско руководство ради у складу са националним интересима“.

       Он је констатовао да се наставља сарадња између две земље у кључним областима – нафта, гас и високотехнолошки сектор.

       Намеравамо да учинимо све да руско-српска сарадња настави да буде пример међудржавних односа у савременом свету који се мења“, истакао је Грушко.

       БиХ

       Русија је забринута због ескалације ситуације у Босни и Херцеговини, рекао је заменик шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

    „Нови сукоб у Европи није ни у чијем интересу“, рекао је руски званичник.

       Он је нагласио да је Русија увек полазила од тога да је потребно прекинути све геополитичке игре у том региону и допустити државама да саме бирају своју судбину.

    „У том смислу, наравно, Босна и Херцеговина се налази у прилично рањивом положају, и ми смо због тога забринути, јер још један сукоб у срцу Европе није ни у чијем интересу, али очигледно постоје кругови за које безбедносни интереси не представљају ништа, најважније је наставити борбу за светску хегемонију и спречавати државе да начине слободан избор“, рекао је он.

       Како је додао, Запад гледа на регион Западног Балкана као на поље геополитичке борбе са Русијом.

       За победе НАТО нико не зна

       Прокоментарисао је и шефа НАТО Јенса Столтенберга да победа Русије у Украјини значи пораз Алијасе.

       „Што се тиче пораза и победа Алијансе? Победе ми нису познате, никоме нису. Али, за резултате социјално-политичких, геополитичких конструкција војних интервенција НАТО знају сви. То је разваљени Балкан, разорена Либија и Сирија, па и Авганистан, за стање у тој земљи НАТО је сносио одговорност више од 12 година, а који је предат ‘међународној заједници’ у стању у ком се сада налази“, рекао је Грушко.

       (СПУТЊИК)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари