Захарова: Рецепт за Донбас није хрватска „мирна реинтеграција“

НАГЛАСИЛА: РЕЦЕПТ ЈЕ САДРЖАН У МИНСКИМ СПОРАЗУМИМА КОЈЕ ЈЕ ОДОБРИО И СБ УН

        ПОРТПАРОЛКА Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да за решавања кризе у Украјини постоје Мински споразуми и да за то нису потребни други "рецепти", као што је предлог премијера Хрватске Андреја Пленковића да се размотри искуство мирне реинтеграције територија.

       Захарова је у изјави за "Спутњик" подсетила да је у циљу решавања сукоба у Украјини Савет безбедности УН 2015. године усвојио и одобрио Мински пакет мјера.

       "То је основа без алтернативе за успостављање мира и враћање Донбаса у правни, економски и хуманитарни простор Украјине. Никакви други рецепти овде нису потребни,“ рекла је Захарова.

       Она је истакла да је "само неопходно да се Кијев придржава свих одредби Минских споразума".

       "То се односи и на Дејтонски мировни споразум у Босни и Херцеговини, о чијој је реализацији детаљно разговарано с руководством Хрватске приликом недавне посете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова региону", додала је Захарова.

       Лавров је у среду боравио у радној посети Загребу где је разговарао са хрватским званичницима.

       Како је рекао хрватски премијер, разматране су све спољнополитичке теме које одговарају нивоу посете шефа руске дипломатије први пут послије 16 година, "укључујући и Украјину".

       Пленковић је рекао да "постоји јединствено хрватско искуство које је повезано и с Дејтонским мировним споразумом, јер је председник Хрватске Фрањо Туђман већ тада видео како се може мирно реинтегрисати хрватско Подунавље".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари