Захарова: Блокирање српског портала Vostok.rs на Фејсбуку је политичка цензура

„ИЗГЛЕДА ДА СЕ НЕДОСТОЈНИ ПОЛИТИЧКИ ТРИКОВИ КОРИСТЕ И У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ“

* Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: Разлог за санкције није јасан. Формулисан је као кршење правила друштвене мреже, али је чињеница да је блокада уследила након објављивања на овом информативном извору материјала посвећених годишњици почетка НАТО агресије на Југославију 1999. године, што указује да ова `случајност` није случајност

_____________________________________________________________________

       ПОРТПАРОЛ Mинистарства спољних послова Руске Федерације, Марија Захарова, назвала је блокирање српског портала VOSTOK.RS од стране Фејсбука манифестацијом политичке цензуре са антируском конотацијом.

       Захарова је додала да је портал блокиран након што су на њему објављени материјали посвећени годишњици почетка НАТО агресије на Југославију 1999. године. Према Захаровој, ова чињеница "сугерише да та случајност није случајна".

       "Такође смо обратили пажњу на блокаду на друштвеној мрежи Фејсбук портала VOSTOK.RS  који је познат по томе што користи руске изворе вести.

       Разлог за санкције није јасан. Формулисан је као кршење правила друштвене мреже, али је чињеница да је блокада уследила након објављивања на овом информативном извору материјала посвећених годишњици почетка НАТО агресије на Југославију 1999. године, што указује да ова `случајност` није случајност.", рекла је Захарова.

       "Ово је, наравно, још једна манифестација кршења слободе говора и политичке цензуре са добро видљивим антируским конотацијама."

       "Очигледно, неки администратори, запослени одговорни за модерирање и цензурисање друштвених мрежа, посебно Фејсбука, не воле подсећања на трагичне догађаје од пре 20 година и срамну улогу оних земаља које су извршиле агресију на суверену државу. Све је то прошло „тихо“, с обзиром на то да је сада главни фокус публике на вестима о коронавирусу и борби против пандемије. Али, ово је, наравно, још једна манифестација кршења слободе говора и политичке цензуре са добро видљивим антируским конотацијама.", нагласила је Захарова. 

      ТАСС: Фејсбук блокирао српски портал „Восток“ након чланaка о НАТО агресији

         Друштвена мрежа Фејсбук блокирала је један од најпопуларнијих портала у Србији, vostok.rs, специјализован за објављивање садржаја руског телевизијског канала РТ, након...

       Захарова је додала, да неке структуре користе недостојне трикове док човечанство покушава да савлада пандемију коронавируса.
       "Наравно, не радује то, што чак и током најтежих искушења, када човечанство покушава да савлада заједничког непријатеља у случају пандемије, бројне политички ангажоване структуре, укључујући медије и комуникације, користе такве недостојне трикове да би цензурисали вести, иако би сада морали да раде потпуно другачије ствари.", саопштила је портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова.
       Објављивање са адресе портала  VOSTOK.RS  на Фејсбуку је забрањено 25. марта, те су све објаве на Фејсбук страници портала обрисане, као и објаве других корисника са адресе сајта. Забрана објављивања укинута је 02. марта, те су враћене све претходне објаве.

       ТАСС: Фејсбук деблокирао српски портал Восток након негодовања читалаца http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=3&idnovost=124405&TASS:-Fejsbuk-deblokirao-srpski-portal-Vostok-nakon-negodovanja-citalaca …

       У августу 2019. године портал Восток су напали непознати хакери који су тражили да се промени уређивачка политика или престане са радом. Такође, 2017. године Савет НАТО-а, као и Парламент ЕУ су уврстили портал Восток у списак "пропагандних ресурса" Кремља у Србији.

       (извор)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари