Захарова: Хаг сноси пуну одговорност за занемаривање основних права генерала Младића

РУСИЈА ТРАЖИ ДА ОН БУДЕ ОСЛОБОЂЕН ИЗ ХУМАНИТАРНИХ РАЗЛОГА

* Москва указује и да су били одбацивани захтеви за привремено ослобађање оптуженог ради лечења у Русији и Србији

_________________________________________________________

       ПОРТПАРОЛКА руског Министарства иностраних послова Марија Захарова изјавила је да Хаг сноси пуну одговорност за могуће последице због занемаривања основних права некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића. 

         Нагласила је да је Русија доследно указивала на то да се процес над Младићем у Хагу спроводи уз занемаривање основних права као оптуженог, укључујући право на здравље и адекватну медицинску помоћ.

       Захарова истиче да законским заступницима генерала годинама није достављања пуна и адекватна медицинска информација о његовом здрављу, независна - у стварности, а не на папиру, да лекарима није дозвољаван приступ Младићу.

       Одбачена су и заузимања за привремено ослобађање оптуженог ради лечења у Русији и Србији, саопштено је из Министарства иностраних послова Русије.

       Захарова истиче да Међународни резидуални механизам за кривичне судове, који завршава послове злогласног Хашког трибунала, сноси пуну одговорност за могуће последице таквих акција.

       Она је на брифингу истакла да Русија сматра да би било исправно да Механизам за међународне кривичне судове у Хагу ослободи српског генерала Ратка Младића из хуманитарних разлога.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари