Захарова: Лондон je на све начине помагао Турској да задржи у потчињености Словене Балкана

ОДРЕГОВАЛА НА ТВРДЊУ ЛИЗ ТРАС ДА РУСИЈА ИМА „ПОГУБНИ УТИЦАЈ НА БАЛКАНУ“

* Портпаролка МИП РФ Марија ЗАХАРОВА: Велика Британија је патронирала трговину органима на КиМ и шверц свега у региону

Британија је у другој половини 20. века успоставила нормалне односе са социјалистичком Југославијом искључиво због неслагања Београда са политиком Москве. Па су тада почеле 90-те, а садржај и значење британског (и НАТО) утицаја на Балкану постали су очигледни целом свету

* „Не Британија, већ је Русија помогла независност Грчке у 19. веку, а када је то било корисно за Лондон - Енглеска је директно ушла у сукоб против Русије и њених словенских савезника на Балкану, као што је био случај током Кримског рата и такозване источне кризе у другој половини 1870-их"

_______________________________________________________________

       ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова одреаговала је на изјаву шефице британске дипломатије Лиз Трас о "погубном утицају Русије на Балкан", подсетивши на то како је западна коалиција заједно с Лондоном трговала органима и шверцовала оружје на Косово и Метохију 90-их година прошлог века.

       „Током своје посете Балкану, Лиз Трас је позвала грађане Босне и Херцеговине да не верују Русији која има погубан утицај на тај регион. Стручњаци шапућу: током британско-босанских разговора дотакнута је тема уласка земље у јединствени европски дом и интеграције у НАТО. Некако је чудно говорити о разорном и непринципијелном утицају НАТО на Балкан, али ипак подсјећам: Северноатлантски савез 1999. године бомбардовао је Југославију користећи осиромашени уранијум," поручила је Захарова на Телеграму, преноси агенција РИА Новости.

       Она је такође подсетила да је "Лондон током читавог периода зависног положаја Словена на Балкану доприносио њиховом подређеном положају, на сваки могући начин поткопавајући потенцијал национално-ослободилачких покрета".

       „Не Британија, већ је Русија помогла независност Грчке у 19. веку, а када је то било корисно за Лондон - Енглеска је директно ушла у сукоб против Русије и њених словенских савезника на Балкану, као што је био случај током Кримског рата и такозване источне кризе у другој половини 1870-их", истакла је Захарова.

       Портпаролка руског Министарства напоменула је да је "Балкан дуго био сматран буретом барута Европе", а заоштравање противречности на југоистоку Европе подржавала је Велика Британија, јер је то првенствено штетило и интересима аустријско-немачке коалиције и Русије у региону, а што је резултирало Првим светским ратом.

       Како је навела, још у 20. веку, у првом периоду Другог светског рата, југословенска влада је молила Британце да помогну Словенима пред Трећим рајхом, да спасу земљу од окупације и пропасти, али су Британци игнорисали позив руководства јужнословенске државе.

       „Штавише, они су то злочиначки искористили, верујући да ће Берлин повлачењем снага Вермахта у Југославију олакшати Британији да води рат у Европи", навела је Захарова.

       Такође је навела да је "Британија у другој половини 20. века успоставила нормалне односе са социјалистичком Југославијом искључиво због неслагања Београда са политиком Москве.

       „Па су тада почеле 90-те, а садржај и значење британског (и НАТО) утицаја на Балкану постали су очигледни целом свету. Као дио западне коалиције, Лондон је патронизовао трговину органима на КиМ и шверц свега у региону, укључујући и оружје", закључила је Захарова.

       (Танјуг)

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари