Захарова: Запад косовске Албанце охрабрујe на све нове бруталне поступке

НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ БЕОГРАД БИО ПРИНУЂЕН ДА ДЕО ВОЈСКЕ ДРЖИ У ПУНОЈ ПРИПРАВНОСТИ

* Портпаролка руске дипломатије указала: „Запад, који је директно одговоран за тренутну ситуацију, до сада није учинио ништа да осигура напредак у решавању косовске кризе

_______________________________________________________________

       РЕШЕЊЕ питања Косова и Метохије треба да се развије у форми дијалога, али то се не дешава јер се косовски Албанци, заправо, охрабрују на додатне бруталне поступке, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

       Она је нагласила да Запад, који је одговоран за кризу, не предузима ништа да реши сукобе.

       - Запад, који је директно одговоран за тренутну ситуацију, до сада није учинио ништа да осигура напредак у решавању косовске кризе. Решење питања Косова и Метохије треба да се развије у форми дијалога, али то се не дешава, јер се косовски Албанци, заправо, охрабрују на све нове бруталне поступке - истакла је Захарова.

       Према њеним речима, Србија је била принуђена да држи оружане снаге у пуној приправности након поступака власти у Приштини.

       - Услед провокативног понашања такозваних косовских власти, Београд је био принуђен да држи оружане снаге у пуној приправности у подручјима уз административну линију са јужном српском покрајином - навела је Захарова.

       Она је упозорила да би војни сценарио у косовској кризи, за коју је одговоран Запад, имао велики одјек и да стога Москва подржава вољу Београда да пронађе мирно решење.

       - Свесрдно подржавамо приврженост Београда проналажењу мирног решења за проблем Косова и Метохије, заснованог на међународном праву и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Из искуства знамо да војни сукоб на Балкану може да води разарајућим последицама, те верујемо да је задатак дипломатије да пружи ефикасну помоћ у проналажењу обострано прихватљивог решења - рекла је она.      

       (Срна)


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари