Антонети пресекао – Мерон, Ађијус и Даћун неће одлучивати о Младићевој жалби

ГЕНЕРАЛОВА ОДБРАНА УКАЗАЛА ДА СУ НЕКЕ ЊЕГОВЕ ПОТЧИЊЕНЕ ВЕЋ ОСУДИЛИ ЗА „ГЕНОЦИД“

* У апелационом већу ће место њих  Младићеву жалбу разматрати судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам

______________________________________________________________________

         НАСЛЕДНИК Хашког трибунала усвојио је захтев одбране Ратка Младића за изузеће тројице судија из апелационог већа које ће разматрати Младићеву жалбу на првостепену пресуду којом је осуђен на доживотни затвор због геноцида и злочина против човечности у БиХ.

         Одлуком коју је донео судија Жан-Клод Антонети, из апелационог већа изузети су због „утиска да су пристрасни” председавајући Теодор Мерон и чланови Кармел Ађијус и Лиу Даћун.

         Сва тројица су дугогодишње водеће судије Хашког трибунала. Мерон је био дугогодишњи председник Трибунала, а сада је председник резидуалног Механизма, правног наследника тог суда.

         Ађијус је био потпредседник и председник Трибунала, а судија Лиу Даћун потпредседник.

         Данас објављеном одлуком, судија Антонети практично је усвојио аргументе Младићеве одбране да судије Мерон, Ађијус и Даћун нису непристрасне зато што су учествовале у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су Младићу подређени официри ВРС осуђени због геноцида и других злочина у Сребреници, у јулу 1995.

         У тим пресудама, по одбрани, судије Мерон, Ађијус и Даћун су унапред утврдиле и Младићеву кривицу за геноцид у Сребреници, доносећи закључке о генераловој улози и одговорности.

         Судија Ађијус председавао је већем Трибунала које је изрекло осуђујућу пресуду групи официра ВРС предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор због „сребреничког геноцида“.

         Судија Мерон председавао је апелационим већем Трибунала које је потврдило првостепену осуђујућу пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру због „геноцида у Сребреници“.

         Мерон је председавао и жалбеним већем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 година затвора због помагања и подржавања „геноцида у Сребреници“.

         Кинески судија Даћун био је председавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића, који је због „злочина у Сребреници“ био осуђен на 15 година затвора.

         Уместо њих, данашњом одлуком, у апелационо веће које ће разматрати Младићеву жалбу постављене су судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам.

         У апелационом већу, по данас објављеној одлуци, биће и судије Сејмор Пантон и Елизабет Ибанда-Нахамија.

        (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари