Генерал Младић испричао Јелени Гусковој где се крио и како је ухапшен

У МОСКВИ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О РАТНОМ КОМАНДАНТУ ВОЈСКЕ СРПСКЕ „ПОСЛЕДЊА БИТКА“

Палев Дорохин - први с десна, Јелена Гускова - друга с лева

* Аутор је председник руско-српског Комитета за одбрану генерала Ратка Младића и заменик председника Комунистичке партије Русије Павел Дорохин. Он ће у новембру представити књигу и српској јавности – у Руском дому у Београду

* Књига садржи и део "Рећи ћу вам како сам ухапшен", који је написала Јелена Гускова по казивању генерала Младића током састанка са њим у Хагу 2017. године. Она је о томе рекла: „Најважније је што смо успели да забележимо то сећање, јер је то била велика тајна. Толико година се крио. Како и где - породица није знала, многи су претпостављали да руководство земље зна, али да није хтело да га ухапси

___________________________________________________________________________

         У ДРЖАВНОЈ Думи одржана је презентација књиге са интервјуима, сведочењима, чланцима, званичним извештајима и догађајима о генералу Ратку Младићу, под називом "Последња битка", а коју је објавио руско-српски Комитет за одбрану генерала Младића уз сарадњу и подршку Комунистичке партије Руске Федерације.

         Књига говори о изванредном команданту, високо професионалном и искреном официру који је бранио своје људе, а који се и даље налази у тамницама Хашког трибунала, наводи се у саопштењу Комунистичке партије.

         Аутор је председник Комитета и заменик председника Комунистичке партије Павел Дорохин.

         Према његовим речима, књига је веома занимљива јер одражава мишљење чланова одбора и представника Русије који су директно укључени у одбрану интереса генерала Младића на суду, као и сећања на самог генерала. У књизи се налазе и занимљиви делови "где и како се крио од оних који су га по наређењима НАТО снага тражили по Србији", приче о пријатељима, као и званични извештаји Министарства спољних послова Руске Федерације о његовом случају. 

         У новембру Дорохин планира да представи књигу и српској јавности.

         Презентацији су присуствовали посланици Државне Думе, чланови Комитета, син генерала Дарко Младић и друге јавне личности.

         Преводилац књиге Јелена Гускова, директор Центра за истраживање савремене балканске кризе Института за словенске студије Руске академије наука, члан Сената Републике Српске и члан Комитета за одбрану генерала Младића, назвала је јединственим мемоаре Младића који су садржани у књизи.

         "Једно је сећање - када је 1994. дошао у Москву, те се састао са представницима Министарства спољних послова и Министарства одбране и затражио помоћ за српску војску", рекла је она. Друго сећање односи се на посету генерала Женеви, "када су покушали да га убеде да се супротстави политичком руководству Републике Српске, да потпише документе који су у супротности са његовим убеђењима", наставља Гускова, подсећајући да то никада није учинио.

         Најзад, књига садржи део "Рећи ћу вам како сам ухапшен", који је написала Гускова по казивању генерала Младића током састанка са њим у Хагу 2017. године.

         "Најважније је то што смо успели да забележимо то сећање, јер је то била велика тајна. Толико година се крио. Како и где - породица није знала, многи су претпостављали да руководство земље зна, али да није хтело да га ухапси", додала је Гускова.

         "То је драматичан сиже са великим смислом за хумор генерала Младића, а што је објављено у овој књизи", закључила је Гускова.

         Дарко Младић је пренео речи захвалности свога оца за објављивање књиге, а такође и за "помоћ Русије у протеклих седам година, јер га подржавају Државна Дума, Влада и руководство земље".

         Током презентације, генерал Младић је телефонирао свом сину из затвора у Хагу. 

         Дарко Младић је разговарао са оцем, а затим је предао телефон Јелени Гусковој.

         "Свима је пренео велики поздрав и речи захвалности што не заборављају на њега. Био је веома задовољан", пренела је Гускова, након чега је уследио громогласан аплауз за генерала.

         Очекује се да ће презентација књиге у Србији бити следећег месеца у Руском дому.

         Дарко Младић је током презентације говорио и о проблемима са којима се суочава његова породица, као и генералова одбрана у Хагу, те је рекао да је породица поново затражила да се генерал лечи у Србији или Русији.

         „Сада радимо на новим захтевима како би га одмах пустили на лечење у Русију или Београд, јер се он не налази у условима који доприносе погоршању његовог здравља“. 

          http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=3&idnovost=1146...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари