У Цркви Свете Тројице код Будве служен помен Дражи Михаиловићу

ПОМЕН ОРГАНИЗОВАЛИ ПОТОМЦИ ВОЈНИКА КРАЉЕВСКЕ ВОЈСКЕ У ОТАЏБИНИ

* Помен служио архијерејски намесник бококоторски протојереј-ставрофор Момчило КРИВОКАПИЋ, који је истакао да је одата пошта онима који су на правди Бога убијени само зато што су били православни Срби: „Само зато што нису били по вољи онима који су хтјели пошто-пото да безбожници дођу на власт... Атеисти данас у Црној Гори хоће црногорску цркву, али је Божија реч увек задња“

_____________________________________________________________

         У ЦРКВИ Свете Тројице у Горњем Грбљу, код Будве, данас је служен помен команданту Југословенске војске у отаџбини Драгољубу Михаиловићу и погинулим припадницима те војске из овог места у Другом светском рату.

         Помен је служио архијерејски намјесник бококоторски протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, који је истакао да је одата пошта онима који су на правди Бога убијени само зато што су били православни Срби.

         "Само зато што нису били по вољи онима који су хтели пошто-пото да безбожници дођу на власт. Данас, такође, помињемо цара Николаја Другог Романова и његову породицу, који су на данашњи дан убијени", рекао је протојереј-ставрофор Кривокапић.

         Архијерејски намесник бококоторски додао је да атеисти у Црној Гори хоће црногорску цркву, али да је Божија реч увек задња.

         "Зато се са поносом данас сећамо и царске породице и епископа горњокарловачког Саве Трлајића, који је проглашен за свеца, као и хиљада незнаних који су и дан-данас по јамама на Велебиту и ко зна где", рекао је отац Момчило.

         Протојереј-ставрофор Кривокапић је подсетио и на 80 Грбљана, Маина, Побора, Паштровића који су сахрањени код манастира Подалства.

         Помен Дражи Михаиловићу организовали су потомци војника Краљевске војске у отаџбини, преноси портал ИН4С.

         Драгољуб Дража Михаиловић, Чича Дража, био је армијски генерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини, као и министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у првој и другој влади Слободана Јовановића, у међувлади Милоша Трифуновића и у влади Божидара Пурића у току Другог светског рата.

         Након Другог светског рата комунистичке власти су га ухапсиле и осудиле на смрт за колаборацију и ратне злочине, после чега је убијен на тајном месту.

         Михаиловић је рођен 26. априла, 1893. године у Ивањици, а стрељан је, како тврде хроничари, 17. јула 1946. године на непознатој локацији у Београду.

         Виши суд у Београду је 2015. усвојио захтев за његову рехабилитацију, те прогласио ништавном пресуду која је донесена 69 година раније.

         Михаиловић је за своје заслуге награђен бројним одликовањима, од којих му је посlедње постхумно доделио амерички председник Хари Труман марта 1948. године.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари