Демонстрације у Солуну са слоганом „Македонија је Грчка”

ОРГАНИЗАТОРИ ТВРДЕ СЕ ОКУПИЛО 400.000 ЉУДИ, А ПОЛИЦИЈА ДА ИХ ЈЕ БИЛО – 100.000

  • Док су са звучника гласно свирале песме легендарног грчког композитора Микиса Теодоракиса, демонстранти су узвикивали слогане „Грчка - Грчка - Македонија”, „Нема дуплог имена, нема више издаје”...

          ДЕМОНСТРАЦИЈЕ које су окупиле више од 100 хиљада људи данас у Солуну, због противљења употребе речи „Македонија” у било каквом решењу спора између Атине и Скопља око имена бивше југословенске републике, завршене су.

          Главни слоган протеста био је „Македонија је Грчка”, пренела је агенција АНА.

          Организатори протеста тврде да је на демонстрацијама било 400.000 људи, док полиција незванично процењује да их је било 100.000.

          Демонстранти су узвикивали и слогане против политичара и градоначелника Солуна Јаниса Бутариса.

          У протестима су учествовали и свештеници, чланови македонских синдиката из Северне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери.

          Протест није повезан ни са једном политичком партијом и циљ је био да се Бившој Југословенској Републици Македонији јасно упути порука да престане да користи реч „Македонија” у свом имену.

          Док су са звучника гласно свирале песме легендарног грчког композитора Микиса Теодоракиса, демонстранти су узвикивали слогане „Грчка - Грчка - Македонија”, „Нема дуплог имена, нема више издаје”, „Македонија је Грчка”.

          Протест протиче у мирној атмосфери, са неколико чарки које су се догодиле између демонстраната и анархиста обучених у црно који су покушали да се убаце међу демонстранте.

          Ово је први велики протест у Грчкој откако су се две земље овог месеца сагласиле да обнове напоре у циљу решавања 25-годишњег спора.

          Овонедељни преговори између главних преговарача Грчке и Македоније, под посредовањем дипломате УН Метјуа Нимица, нису донели конкретне резултате, али су неки предлози везани за име изнети на преговарачки сто.

          Прошлонедељна анкета показала је да већина Грка не жели да се реч „Македонија” употреби ни у једном решењу.

          Грчка блокира покушаје Македоније да се придружи НАТО и ЕУ, тврдећи да назив Македонија подразумева полагање територијалних права на истоимени северни грчки регион, који обухвата и град Солун.

          Док се спор не реши, Атина је пристала да се Македонија на међународном плану назива „Бивша Југословенска Република Македонија” (БЈРМ), а под тим именом је и примљена у УН 1993. године.

          (Танјуг)    

          Сукоб Македонаца и Грка у Аустралији

          Групе Грка и Македонаца сукобиле су се данас у Мелбурну током протеста Грка због преговора о имену Македоније. Аустралијска полиција сузавцем је морала да прекине сукобе, пренела је Радио Телевизија Србије.

          Грци су протест организовали под слоганима „Нема продаје имена Македоније” и „Македонија ће увек бити Грчка”, а нереди су избили после сукоба са групом младића, који су носили мајице са македонским симболима.

          (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари