Нетањаху објавио да није у стању да формира нову владу, мандат добио Бени Ганц

УБРЗО ЋЕ СЕ СУОЧИТИ СА ТРИ ОПТУЖНИЦЕ – ЗА КОРУПЦИЈУ, ЗЛОУПОТРЕБУ ВЛАСТИ И ОБМАЊИВАЊЕ ЈАВНОСТИ

         ПРЕМИЈЕР Израела Бењамин Нетањаху, који је недавно напунио 70 година, обавестио је председника Рувена Ривлина да се одриче мандата за формирање владе.

        Он је на видео-снимку, који је објавио на Фејсбуку, рекао да је од када му је додељен мандат "неуморно" радио како би оформио ширу владу националног јединства јер је то оно што народ жели.

        Нетањаху је подсетио да су његови напори да свог главног ривала Бенија Ганца доведе за преговарачки сто и спречи нове изборе били неуспешни и да је лидер странке Плави и бели сваки пут то одбио.

        Вишегодишњи премијер Израела имао је мандат до среде, 23. октобра, да формира нову владу, након што ни његова странка Ликуд ни странка Плави и бели нису успели да обезбеде већину у парламенту након превремених избора.

        Ривлин је Ганцу данас дао рок од 28 дана за формирање нове владе, а очекује се да израелски председник званично саопшти ту одлуку у наредна 72 часа.

        Нетањаху ће се у наредне четири седмице суочити можда и са три оптужнице за различите  корупцију, залоупотребе положаја и јавног поверења.

        По једној, давао је олакшице телекомпанији „Безек“ да би њени новинари о њему писали повољно.

        Он је на челу владе Израела био пуних 13,5 година и по томе је већ претекао оснивача модерног Израела Давида Бен-Гуриона.

        Многи Ганцове шансе да формира владину већину сматрају мањим од Нетањахуових.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари