Руски патријарх Кирил обнавља Кинеску Православну Цркву

РУСКИ ПРАВОСЛАВНИ МИСИОНАРИ ПОЈАВИЛИ СУ СЕ У КИНИ У 17. ВЕКУ И БИЛИ СУ ДОЧЕКАНИ СА ЉУБАВЉУ

Поглавар РПЦ је једини верски лидер са

којим се досад срео Си Ђинпинг

* Патријарх Алексиј Први је 1956. године - уз подршку великих Стаљина и Маоа – донео одлуку о стварању Кинеске Православне Цркве и рукоположењу њеног епископа Василија. Ииздајник совјетско-кинеског братства, амерички агент који је мрзео Православље, Никита Хрушчов посвађао је Москву и Пекинг. Жртва његове политике постала је и Кинеска Православна Црква

Путин и Си Ђинпинг су обновили велико јединство Русије и Кине, али су амерички империјалисти - да би зауставили великог пријатеља Кине Патријарха Кирила, првог религиозног руководиоца који се срео са председником Сијем - покушали да спрече рукоположење новог предстојатеља Кинеске Православне Цркве и да поново посвађају велику Кину и велику Русију

* Наредили су свом старом и верном сателиту Константинопољском Патријарху Вартоломеју да протера из Кине Кинеску Цркву, па је Вартоломеју потчињени Хонгконшки митрополит Нектарије проклео и «забранио» Кинеску Цркву

_____________________________________________________

       Аутор: Кирил ФРОЛОВ, руководилац Асоцијације православних експерата

       ПРАВОСЛАВНА Црква у Кини и руско синофилство имају грандиозну историју.

       Православни руски мисионари су се појавили у Кини у 17. веку и Кинези су их примили са љубављу. Они су постали синофили. Љубав према Кини се толико појачала међу православним хришћанима, да је велики предводник руске духовне мисије у Кини архиепископ Гурије (Карпов) помогао кинеској влади да потпише два споразума са Русијом, који су постали темељ нашег стратешког партнерства у 21. веку.  

Успенски храм - тренутно једина

православна црква у Пекингу

       Захваљујући тим споразумима Кина је успела да се ослободи уговора који су је довели у потпуну зависност од Британске Империје и Француске и  обавезивали је на трговину опијумом, која је убијала кинески народ.

       Затим је велики православни мислилац Алексеј Хомјаков написао своје историјско дело «Конфучије и Лао Це», у којем констатује чињеницу дубоке блискости православног и конфучијанског учења.

       Љубав и блискост Кинеза и Руса су довеле до тога да је 1920-их година у Харбину било 82 храма, а руководиоци Православља у Кини - архиепископи Виктор, Јона и Јован - су устали против јапанске нацистичке агресије на северу Кине.

Део верника са митрополитом Иларионом који

руководи спољним пословима и везама РПЦ

       Мисли Гурија Карпова и Алексеја Хомјакова прерасле су у 20. веку у историјску одлуку Патријарха Алексија Првог, донету 1956. године уз подршку великих Стаљина и Маоа, о стварању Кинеске Православне Цркве и рукоположењу њеног епископа Василија.

       Али, издајник совјетско-кинеског братства, амерички агент који је мрзео Православље, Никита Хрушчов је посвађао Москву и Пекинг. Жртва његове политике постала је Кинеска Православна Црква и сва Руска Православна Црква.

       Данас, када су наши велики руководиоци, Путин и Си Ђинпинг, обновили велико јединство Русије и Кине, да би зауставили великог пријатеља Кине Патријарха Кирила, првог религиозног руководиоца који се срео са председником Сијем, амерички империјалисти су покушали да спрече рукоположење новог предстојатеља Кинеске Православне Цркве и да поново посвађају велику Кину и велику Русију, па су наредили свом старом и верном сателиту Константинопољском Патријарху Вартоломеју да протера из Кине Кинеску Цркву и онда је Вартоломеју потчињени Хонгконшки митрополит Нектарије 2005. проклео и «забранио» Кинеску Цркву.

Патријарх Кирил у Пекингу

       Треба нагласити и чињеницу да је духовни учитељ Патријарха Кирила, митрополит Никодим (Ротов) био теоретичар православног социјализма, што је за Кину изузетно важно.

       Јачање Кинеске Православне Цркве, коју је створио Патријарх Алексије Први и коју обнавља Патријарх Кирил, постаће достојан одговор на нове провокације америчког империјализма.

       Превео В.К.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари