Амфилохијево свештенство тражи референдум о уласку Црне Горе у NATO

ИЗ САОПШТЕЊА ЗА ЈАВНОСТ СВЕШТЕНСТВА И МОНАШТВА

МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Митрополит Амфилохије

  • Брак је заједница мушкарца и жене, а људска личност је неповредива од самог зачећа. Чврсто вјерујемо да је неопходно да ови принципи буду непромјењиви дио и државног законодавства, чиме би се нарочито заштитила дјеца, која можда никад нису била угроженија у свјетској историји него данас
  • Посебно указујемо да Министарство за људска и мањинска права у Влади Црне Горе буквално ствара и издржава неке псеудовјерске организације у Црној Гори, које без те и такве политичке и финансијске подршке не би постојале, мислимо на покушај стварања „тзв. државне вјерске заједнице под називом ЦПЦ“ у Црној Гори
  • Дужност нам је и пастирска и грађанска да поводом инсистирања званичне Црне Горе на чланству у NATO пакту саопштимо у име Цркве која је родила Црну Гору, у име Петровићке и Црне Горе мојковачке битке, чију стогодишњицу прослављамо, да је неопходно да такву судбинску одлуку, као што је била она одлука о независности, донесу сви грађани на слободном референдуму, а не просто интересна владајућа гарнитура

        С ПОМОЋУ Божијом и благословом нашег архипастира Високопреосвећеног Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, на Цетињу, сабрали смо се у редовно годишње сабрање наше свештене Митрополије, са којег свим православним хришћанима упућујемо честитке, молећи се Господу Исусу Христу за наше и спасење свих вјерника наше Митрополије, наше помјесне Српске православне Патријаршије и свих људи који живе у вјери и нади на живот вјечни и избављење од гријеха и смрти.

        Свештенство и монаштво срдачно честита Високопреосвећеном Митрополиту 30. годишњицу архијерејске и 25. годишњицу митрополитске службе у Црној Гори.

        На Светој Литургији у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Цетињском манастиру смо се помолили за мир и јединство Цркве Божије, за мир и благостање у нашем народу и нашој земљи, опоменувши се и наше хришћанске браће на Блиском Истоку и Украјини, који страдају од неразумне братомржње и богомржње.

        Размотрена су бројна питања вјере и хришћанског морала, као и изазови с којима се сусреће, како црногорско друштво, тако и цјелокупно човјечанство...

        Позивамо, заједно са Митрополитом, све вјерне да молитвом и прилогом помогну завршетак Храма Светог Јована Владимира у Бару, чије је освећење планирано за септембар ове године уз учешће нашег и других православних патријараха.

        Митрополит је овом приликом одржао предавање „Значај предстојећег Светог и Великог Сабора 2016. године за Једну Свету, Саборну и Апостолску Цркву“.

        Митрополит, као представник наше помјесне Цркве, већ годинама активно учествује у припремама овог Сабора, те је добро упознат са свим активностима. Свештенство и монаштво Митрополије подржава представнике наше Цркве и све Помјесне Цркве Православне у њиховом труду на сазивању Великог Сабора.

        Вјерујемо и молимо се Богу да ће доћи до одржавања овог Сабора на Тројичиндан ове године ради саборног свједочења Имена Христовог и остваривања саборне мисије Цркве Божије у савременом свијету...

        Основни изазов савремене људске заједнице се тиче Светиње брака и породице. Укратко и у најважнијем, став је Цркве: брак је заједница мушкарца и жене, а људска личност је неповредива од самог зачећа.

        Чврсто вјерујемо да је неопходно да ови принципи буду непромјењиви дио и државног законодавства, чиме би се нарочито заштитила дјеца, која можда никад нису била угроженија у свјетској историји него данас.

        Несхватљив је упорни изостанак сарадње државне администрације са Православном Црквом у погледу доношења Закона о слободи вјероисповијести.

        У потпуности стојимо иза свих активности које је до сада предузела Митрополија и њен Правни савјет у погледу доношења новог Закона у сагласности са модерним европским законодавством и исконским људским правима. Захтијевамо да се представници Митрополије и наших других православних епархија од стране предлагача закона активно укључе у рад на изради новог текста Нацрта закона.

        Посебно указујемо да Министарство за људска и мањинска права у Влади Црне Горе буквално ствара и издржава неке псеудовјерске организације у Црној Гори, које без те и такве политичке и финансијске подршке не би постојале, мислимо на покушај стварања „тзв. државне вјерске заједнице под називом ЦПЦ“ у Црној Гори.

        Расподјела финансијских средстава из државног буџета Црквама н вјерским заједницама врши се преко Министарства на дискриминаторан и правно неутемељен начин.

        У вези друштвених изазова с којима се сусријеће наша држава Црна Гора, дужност нам је и пастирска и грађанска да поводом инсистирања званичне Црне Горе на чланству у NATO пакту саопштимо у име Цркве која је родила Црну Гору, у име Петровићке и Црне Горе мојковачке битке, чију стогодишњицу прослављамо, да је неопходно да такву судбинску одлуку, као што је била она одлука о независности, донесу сви грађани на слободном референдуму, а не просто интересна владајућа гарнитура.

        Молимо се Богу да овај празник Рождества Христовог неће и ове године постати медијска позорница за незнавене и злонамјерне да поново манипулишу вјерским осјећањима вјерника. Божић треба да прође у братској љубави и слози, које је Господ наш Исус Христос донио својим оваплоћењем и Васкрсењем.

        Нека би Господ благословио све вјерне наше Цркве и све људе добре воље и нека би нам Бог свима даривао сваког земаљског и небеског благослова.

        Мир Божији! Христос се роди! 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари