АМФИЛОХИЈЕ: Иза НАТО се крије дух Вермахта

МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ: ПЛОДОВИ ЗАПАДНЕ ВОЈНЕ АЛИЈАНС
НИМАЛО НЕ МИРИШУ НИ НА ДЕМОКРАТИЈУ НИ НА ЗАШТИТУ ЉУДСКИХ ПРАВА

        Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је након литургије у Доњем Грбљу рекао да смо 1999. „нажалост доживели наставак насиља из Другог светског рата, сада не више од Вермахта него од НАТО пакта”.

        „Ових дана се сећамо побијене деце бомбама НАТО пакта у Мурину, војника убијеног у Даниловграду и хиљада других побијених широм Црне Горе и Србије. Каже се да се дрво по плодовима познаје. НАТО је први пут од свога оснивања почео да показује такве плодове. У име демократије и људских права он показује плодове који нимало не миришу ни на демократију ни на заштиту људских права него управо обратно“, казао је митрополит, а пренела је Светогора прес.

        Он је објаснио да ти плодови показују да се иза тог милитаристичког система, на овај или на онај начин, скрива исти онај дух који је у току Другог светског рата залио свет крвљу.

        „Питали су ме негде шта мислим о уласку Црне Горе у НАТО пакт, па сам ја рекао, и то понављам, да у Европску заједницу, наравно, треба ући, заједно живети са свим европским народима, али што се тиче НАО пакта, ту ствари стоје другачије. Допринос Црне Горе, Србије и других балканских земаља Европској заједници био би да помогне европским државама, европским народима и Америци да се НАТО расформира и да нестане са лица земље, и да се „томахавци“ и осиромашени уранијум, којим је затрована косовска српска земља, претворе у раонике, у мир и у истинско братство и заједништво међи људима и међу европским и светским народима“, рекао је Амфилохије.

        Он је рекао да би било добро да Европљани размисле, „а и ми са њима, да се промени тај милитаристички империјални дух”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари