Амфилохије затражио обнову Краљевине Црне Горе и Његошеве капеле на Ловћену

НАКОН БЛАГОСИЉАЊА ЂУРЂЕВДАНСКОГ СЛАВСКОГ КОЛАЧА

У ЦРКВИ  ЊЕГУШКОГ СЕЛА ЕРАКОВИЋИ

Амфилохије  у Цетињском манастиру

  • Неопходно је обновити Краљевину Црну Гору, јер онда када је нестало краљевине, Црна Гора се нашла на распећу, и 1918. и када је убијен унук краља Николе, син Зоркин Александар Карађорђевић у Марсељу. Од тада је кренуло низ брдо и Црној Гори и ондашњој Краљевини Југославији, да би после уништења Краљевине 1945. године безбожници и неверници заузели власт, а плодове тога видимо који су и какви су - рекао је митрополит црногорско-приморски
  • Развезало се клупко европских и светских ветрова, разорили су народ и његову душу угрозили - и ми смо се данас нашли на овом беспућу. Према томе - обнова храма светородне династије Петровића, обнова цркве Светога Петра Цетињскога на Ловћену, а и обнова на прави и истински начин Црне Горе. Без краља ништа не ваља, закључио је Амфилохије у Његушима

         МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије позвао је на прослави Ђурђевдана на, како је рекао, „троструку обнову Црне Горе” која би, по његовом мишљењу, подразумевала и обнову Краљевине Црне Горе и враћање династије Петровић на чело црногорске државе - пренела је Светигора прес.

         Црна Гора се „налази на распећу од када је нестало краљевине”, казао је Амфилохије након благосиљања славског колача у цркви Светог великомученика Георгија у његушком селу Ераковићи.

         „Насушна је потреба да се, поводом 200. годишњице рођења митрополита Петра Другог Петровића Његоша обнови овај свети храм, задужбину Тома Маркова, оца Петра Другог Петровића Његоша“, рекао је митрополит црногорско-приморски.

         Амфилохије је додао да је истим поводом неопходна и значајна обнова храма Светог Петра Цетињског, Његошеве капеле на Ловћену.

         Да би се све то обновило, неопходно је обновити Краљевину Црну Гору, јер онда када је нестало краљевине, Црна Гора се нашла на распећу. „Ловћен је оскрнављен, Ловћен је понижен, оскрнављен је спомен Петра Другог Петровића Његоша, погажено је његово завештање. И крајње је време да се црква - коју је он пројектовао и која је подигнута по његовом завештању да буде у њој похрањен, посвећена његовом стрицу, прва црква подигнута у част Светог Петра Цетињскога - обнови и врати на место на коме је била постављена“, нагласио је митрополит Амфилохије.

         Митрополит Амфилохије је подсетио на народну изреку: без краља ништа не ваља.

         „Да би се све то обновило, неопходно је обновити Краљевину Црну Гору, јер онда када је нестало краљевине, Црна Гора се нашла на распећу, и 1918, и када је убијен унук краља Николе, син Зоркин Александар Карађорђевић у Марсељу. Од тада је кренуло низ брдо и Црној Гори и ондашњој Краљевини Југославији, да би после уништења Краљевине 1945. године безбожници и неверници заузели власт, а плодове тога видимо који су и какви су“, објаснио је владика.

         „Развезало се клупко европских и светских ветрова, разорили су народ и његову душу угрозили - и ми смо се данас нашли на овом беспућу. Према томе - обнова храма светородне династије Петровића, обнова цркве Светога Петра Цетињскога на Ловћену, а и обнова на прави и истински начин Црне Горе. Без краља ништа не ваља“,поручио је Амфилохије на Његушима.


Слични садржаји

Коментари