Хоће ли Србија умети да стане иза патријархових речи?

ПАТРИЈАРХ: Захвалимо се Европи која нам отима Космет, не дајмо да нам узму и Србију

        СРПСКА Црква је поводом отимања Косова и Метохије рекла – устима патријарха Иринеја – бриселским покровитељима наше власти једино што је могла да им каже. А да остане Црква и да остане са својим народом и својим вековима. И прошлим и будућим.

        ФАКТИ  су зато своје саговорнике питали:

        1. Како сте примили и схватили патријархове речи?

        2. Да ли је патријарх говорио знајући можда и за још невидљиве пукотине унутар власти?

        3. Хоће ли Србија умети и имати снаге да патријархове речи дигне на своју  државну и европску заставу?

Разговарала: Диана Милошевић

Ако је чуо да од уласка у ЕУ нема ништа, онда су патријархове вести старе  1000 година!        

Песник и академик Матија БЕЋКОВИЋ:

        НИКАД није било да је улазница скупља него представа. У овом случају бисмо дали много више него што бисмо добили.

        Они који замерају патријарху што се меша у политику, надам се да му неће држати лекцију из веронауке.

        Можда да Иринеја смене, да покрену иницијативу, па да за патријарха изаберу некога ко није крштен...

        То никад није било, па може, тим је реалније.

        А ако је реч о томе да он можда зна, да је чуо из неких релевантних извора да нема ништа од кандидатуре и уласка Србије у ЕУ - његове су информације старе хиљаду година!

 

Као патријарх мисли 95 одсто Срба, власт ће некоме морати да положи рачун!

Виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду Драган ПЕТРОВИЋ:

        ПАТРИЈАРХ је рекао нешто што 95 одсто Срба мисли, а 90 одсто сме да каже. Треба му честитати. Једино ми се чини да је ових пет до 10 одсто `правилно распоређено` у медијском простору и у врховима власти. Можда и они мисле као патријарх, али то неће да покажу.

        Хипотетички је могуће да нешто више зна. Али, људи у Цркви су углавном духовни и нису склони притисцима материјалне природе. Пре бих рекао да патријарх раније није овако говорио јер је тек скоро ступио на престо, а и зато што се тек сада потпуно оголила бескрајна бескрупулозност великих сила, САД и Немачке.

        Патријархов глас ипак није глас власти. Министар одбране Драган Шутановац побегао је на неке турнеје ван земље, јер му је неко рекао да ће на неком месту бити кориснији по питању сламања српског отпора. Шутановац и Тадић су саучесници САД и Велике Британије у отимању Косова, зато и нису отишли да буду са тим народом. Има довољно елемената, макар у моралном смислу, да им се суди - медији јесу под њиховом контролом, али верујем да би глас народа био довољно јак.

        Ако имамо у виду да је прошао и Статут Војводине, који руши Устав Србије, јасно је да се немамо чему надати, да морамо сачекати смену власти.

        У нашем хибридном полупредседничком систему, Тадић је око себе сконцентрисао велику власт. Прихватање Еулекса, лоше срочено питање пред Међународним судом правде, па онда у септембру Тадић чини издају и без консултација са парламентом или савезничким земљама мења резолуцију коју је парламент већ одобрио, а потом и то што се наставља низ кроз преговоре које води Стефановић, иза кога стоји Тадић - просто се види да као да имају неку бубу у уху кроз коју им сугеришу шта да ураде.

        Мислим да ће неки орган морати  да истражи да ли су они имали права да ураде ово што су тако бескрупулозно урадили.

 

Патријарх је устао против бриселског диктата и уцене

 

Заменик шефа посланичке групе СРС Александар МАРТИНОВИЋ:

        НЕ бих коментарисао каква је патријарх имао сазнања и да ли их је имао.

        Али, ако је био искрен, поздрављамо све што је рекао!  Уосталом, рекао је оно што ми радикали стално понављамо: да је предаја Косова и Метохије услов за ЕУ и да се на то не сме пристати!

        Добро је што је патријарх коначно схватио да би из Брисела - и када бисмо се и Космета одрекли - наставили да нас даље уцењују.

        Јасно је и из економске ситуације у ЕУ да она није спремна да прима нове чланове. Ако у ЕУ није добро за Грке, Шпанце Италијане - зашто би била добро за Србе?!

 

Патријарх је на трагу својих претходника: јасно је показао је и пут и опредељење

Члан најужег руководства Двери Бошко ОБРАДОВИЋ:

        НИ ја ни Двери не можемо говорити у име патријарха, али верујемо да се десила нормална ствар.

        Патријарх он у једном драматичном тренутку за Србију поставио ствари на своје место: да ли ћемо и и даље на силу покушавати да уђемо у ЕУ плаћајући највишу цену, цену на коју се не сме пристати - да дамо Косово и Метохију? Његов одговор је био, на сву срећу, јасан: ако је тако, враћамо улазницу и остајемо верни нашој светињи.

        Драгоцено је и то што је патријарх упозорио да губимо целу Србију, а не само Косово. Што је ставио до знања да губитак КиМ значи и губитак идентитета и угрожавање и сваког другог националног интереса - од економије до духовних вредности које су такође проблем који имамо са ЕУ.

        Патријарх српски је обавезан да у драматичним временима покаже који је пут и опредељење. Патријарси су увек знали да у преломна времена посаветују свој народ, а патријарх Иринеј је на трагу својих претходника.

        И Двери апсолутно стоје на тој позицији и подржавају став да је Косово и Метохија изнад ЕУ.

        Ми смо најпознатији евроскептични покрет на простору југоисточне Европе и већ четири године понављамо да ЕУ има алтернативу и да су национални интереси ти који су изнад свега.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари