ИРИНЕЈ: Два пута сам писао папи и тражио да се канонизација Степинца скине са дневног реда

„ВАША СВЕТОСТИ, КАНОНИЗАЦИЈУ СТЕПИНЦА ПРЕПУСТИТЕ

НЕПОГРЕШИВОМ СУДУ БОЖИЈЕМ“

Патријарх Иринеј

  • „Указали смо да је Степинац био једна од водећих личности тога времена и да ништа није учинио да заштити један народ, једну цркву. А могао је. Нисмо добили одговор, али како смо закључили, о нашим аргументима се озбиљно размишља. И председнику Србије Томиславу Николићу речено је да папа не жури с канонизацијом Степинца“

        СРПСКИ патријарх Иринеј рекао је да је Српска православна црква против канонизације некадашњег загребачког надбискупа, кардинала Алојзија Степинца, јер је он био једна од водећих личности у пронацисичкој Независној Држави Хрватској, а ништа није учинио да заштити српски народ од геноцида.

        Поглавар Српске православне цркве рекао је за данашњи Курир да је у два писма папи Франциску поручио да због тога Степинац не може бити проглашен за свеца.

        Патријарх Иринеј је у писмима навео да није тачно да је Степинац спасавао Србе и Јевреје у Другом светском рату, већ да је подржавао нацистички усташки режим.

        Поглавар СПЦ-а рекао је за Курир да је у писмима папи навео само оно што су историјске чињенице, а да је ствар Ватикана како ће те аргументе сада тумачити.

        „Ми смо казали оно што се историјски десило, да је Степинац био једна од водећих личности тога времена и да ништа није учинио да заштити један народ, једну цркву. А могао је. Нисмо добили одговор, али како смо закључили, о нашим аргументима се озбиљно размишља. И председнику Србије Томиславу Николићу речено је да папа не жури с канонизацијом Степинца“, казао је патријарх.

        Поглавар СПЦ је додао и да се нада одласку у Ватикан тим поводом.

        „Изражавамо жељу за посету поводом предлога папе Фрање да се формира комисија у случају Степинац и размотри генеза свих догађаја Срба и Хрвата из тог периода“, рекао је српски патријарх.

        Хрватски Јутарњи лист јуче је објавио писма српског патријарха и устврдио да је због њих канонизација Степинца доведена у питање и да Ватикан неће прескочити аргументе СПЦ-а који се тичу Степинчеве ратне прошлости.

        „Ми вас, Ваша светости, молимо да питање канонизације кардинала Степинца скинете с дневног реда и препустите непогрешивом суду Божјем“, навео је патријарх Иринеј у првом писму упућеном папи Франциску.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари