Иринеј: Храм Светог Саве биће понос Срба и Руса и целог православља

ПРЕДСТАВЉЕН МОНУМЕНТАЛНИ МОЗАИК ЦЕНТРАЛНЕ КУПОЛЕ НА КОЈЕМ РАДИЛО 70 УМЕТНИКА

  • Александар ВУЧИЋ: „Ова купола која је изнад нас вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње и освојили слободу за сваког од нас”
  • „Хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне, од краљева - Милана, Петра и Александра, па до Душана Чкребића, Зорана Ђинђића и Томислава Николића”, додао је Вучић, који је захвалност упутио и „Газпрому” који помаже у изградњи храма
  • Сергеј ЛАВРОВ: У неким земљама цркве учествују у политичким играма, попут оних у Црној Гори или Македонији. Српска и руска црква су блиске и уверен сам да ће и у будућности сачувати достојанство које су и до сада исказивале
  • Свечаности присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик, председник Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве Митрополит волоколамски Иларион и чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве

        У ХРАМУ Светог Саве представљен је мозаик централне купола храма, висине од 65 метара, који је један од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету.

        Презентацији мозаика су присуствовали председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве Митрополит волоколамски Иларион, чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, министри у Влади Републике Србије, као и представници компанија Газпромњефт и НИС које су помогле израду и постављање монументалног мозаика.

        „Ова купола која је изнад нас вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње и освојили слободу за сваког од нас”, нагласио је он.

        Олује кроз које смо заједно прошли само су ојачале корене те везе, подвукао је Вучић подсећајући да се Свети Сава замонашио у руском манастиру на Светој Гори.

        Највећи наш задатак данас је да избегнемо све замке око нас, да чувамо пријатеље, да тежимо миру, разумевању и изградњи, поручио данас Председник Србије Александар Вучић у обраћању на свечаности откривања мозаика на куполи Храма светог Саве.

        „На нама је да завршимо овај Храм”, рекао је Вучић и указао да је храм на Врачару „кућа за све” и још један од симбола братства Срба и Руса, али и да у том храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом.

        „Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности”, рекао је председник.

        Истакао је да је ово тек почетак, а да је на нама да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот.

 

        Држава је помогла храм да омогући да он буде најлепши и најсветлији, стециште наших веза, братства и мира са свима.

        Како је рекао, ово је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно оних између две цркве, два народа, две државе - Русије и Србије.

        „Потекли смо из истог племена, открили исту веру, делили исте снове, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње као поретка, неправде као начина и освојили слободу за наше народе, за свакога од нас. Више од тога тешко да је могуће”, поручио је Вучић.

        Посебно је захвалио председнику Руске Федерације Владимиру Путину без кога, истиче, не бисмо готово ништа урадили у овом светом храму и који је долазио и интересовао се за наставак радова а такође и Сергеју Лаврову који је лично дошао да увелича 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

        „Хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне, од краљева - Милана, Петра и Александра, па до Душана Чкребића, Зорана Ђинђића и Томислава Николића”, рекао је Вучић, који је захвалност упутио и „Газпрому” који помаже у изградњи храма.

        Он је нагласио да је изградња Храма, која је почела крајем 19. века када је идеју о томе донео Матија Бан, дубровачки Србин, свестан својих корена, највећи приказ историје кроз коју смо пролазили.

        Ратови и увек само ратови и 1912, и 1914. и 1941. године, па затим 90-их заустављали су овај подухват, указао је председник Србије.

        „Такође, једна друга вера или невера која је владала нама, и Русијом и Србијом, није хтела ни Храм ни свеца после Другог светског рата” подвукао је.

        „Зато је данас можда и највећи задатак да Храм завршимо у миру, избегнемо све замке које су одавно око нас, да чувамо пријатеље и тражимо баш она решења која ће омогућити оно чему је и Свети Сава тежио, миру, разумевању и изградњи”, закључио је председник Србије уз поруку „живело српскоруско пријатељство”.

        Танјуг

Лавров: Наше православне цркве ће сачувати достојанство

        МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров данас је у храму Светог Саве пренео своје искрено дивљење и признање свима који су учествовали у његовој градњи, опремању и осликавању, а посебно уметницима који су том подухвату допринели.

        Уз опаску да у неким земљама цркве учествују у „политичким играма”, попут оних у Црној Гори или Македонији, Лавров је посебно нагласио блискост српске и руске цркве те изразио уверење да ће и у будућности оне сачувати достојанство, које су и до сада исказивале.

        Танјуг

Иринеј: Храм ће бити понос Срба и Руса и целог православља

        ПАТРИЈАРХ Српске православне цркве Иринеј захвалио се данас, на свечаној презентацији мозаика у Храму Светог Саве на Врачару, Русији и њеном председнику Владимиру Путину, као и Републици Србији и председнику Александру Вучић на помоћи коју су пружили и пружају и изградњи Храма.

        „Остајемо у нади да ће нам братска Русија и даље пружати помоћ у осликавању Храма Светог Саве. Он ће бити понос Срба и Руса као и целог православља”, рекао је патријарх.

        Патријарх је подсетио да се данас налазе на месту на коме су Турци далеке 1595. године спалили тело Светога Саве.

        Приликом обележавања 300 година од тог немилог догађаја, родила се идеја да се на овом месту подигне величанствени храм, највећој духовној и културној личности, рекао је патријарх.

        Танјуг

Лавров: Не страхујемо од украјинског сценарија у Србији

        ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је у Београду да билатерални односи Србије и Русије имају одличну перспективу, да се Русија противи стављању земаља региона Балкана пред избор - или Запад или Русија, наглашавајући да свака земља сама бира своје партнере у складу са својим интересима.

        Такође је нагласио да не страхује од украјинског сценарија у Србији.

       „Не бојимо се за Србију док има од народа изабрану власт - председника Вучића и његов тим“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

        Када је реч о Косову подсетио је да је Резолуција УН 1244 једина легитимна основа за деловање.

        Како каже, Русија зна да ЕУ у преговарачким поглављима са Србијом има низ услова укључујући оне које се тичу спољне политике и санкција против Русије, али и услов о признању Косова.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари