ИРИНЕЈ: Можда нови Црногорци постану Ватиканци или Албанци

УПОЗОРИО ИХ ДА ЋЕ ИЗ СВОГ НАСЛЕЂА МОРАТИ ПРЕТХОДНО

ДА ИЗБРИШУ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ, ЊЕГОША И КРАЉА НИКОЛУ

  • На питање да ли постоји могућност да Митрополија црногорско-приморска временом постане аутокефална, патријарх је рекао да треба прво да се рашчисти ко је ко у Црној Гори - ко су Црногорци, ко су Срби 

        ПАТРИЈАРХ српски Иринеј рекао је, у интервјуу недјељнику НИН, да Црна Гора иде својим путем, а видеће се где ће отићи Црногорци и да ли ће постати Италијани, Ватиканци, можда и Албанци.

       „Ја разумем потребу Црне Горе да буде самостална држава, она је то кроз историју и била, али зашто правити толике јазове у народу”, рекао је Иринеј.

       Патријарх Иринеј је истакао да Црна Гора не би било да није било Митрополије црногорско-приморске. Он је напоменуо да је Филипу Вујановићу пренео да, „ако Црногорци хоће да се одрекну било какве везе са српством, из свог наслеђа морају да избришу Светог Петра Цетињског, Његоша и краља Николу, који су говорили да су Срби“. А ако њих избришу, питање је шта је остало, шта је онда Црна Гора”.

       Он је изјавио да тренутни однос између црногорске власти и Митрополије црногорско-приморске није добар и да не служи добру, а да он не види разлоге за сукоб.

       Наводећи да Српска црква у Црној Гори постоји готово 800 година, патријарх каже да је захтев да се Митрополија црногорско-приморска сада региструје код црногорских власти, као да је настала ових дана, више него апсурдан.

       На питање да ли постоји могућност да Митрополија црногорско-приморска временом постане аутокефална, патријарх је рекао да треба прво да се рашчисти ко је ко у Црној Гори - ко су Црногорци, ко су Срби.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари