ИРИНЕЈ: Нема подела у СПЦ ни поводом доласка папе у Србију

ПОГЛАВАР СПЦ ОЦЕНИО ДА ЈОШ НИЈЕ САЗРЕЛО ВРЕМЕ ЗА ПАПИНУ ПОСЕТУ СРБИЈИ

  • Патријарх изјавио да је мислио и да и данас мисли да би долазак римског епископа у Ниш био веома користан за Србију, српски народ и српску државе
  • Међутим, постоје нека мишљења, међу којима је и мишљење руског патријарха, до чега је нама, иначе, веома стало, који каже да не би могао да дође (у Ниш) ако би ту дошао и папа, навео је патријарх додавши да, ипак, још ништа није дефинитивно јер се никада не зна шта све још може да се догоди
  • Зато је наша црква донела одуку да позове поглаваре свих православних цркава, а другим црквама ће упутити позив за присуство са делегацијама на највишем ниову, казао је патријарх, прецизирајући да позив неће бити упућен на име актуелног папе, већ цркви, али са позивом да у Нишу присуствује делегација на највишем нивоу
  • Говорећи о проблемима са канонски непризнатом Црногорском православном црквом, патријарх је упозорио да Митрополија црногорска приморска од свог постојања припада Пећкој патријаршији и као таква је старија и од Црне Горе
  • И, подвукао је патријарх, ако неко некоме треба да даје легалитет - то је онда Митрополија која је у саставу СПЦ

        „СРБИЈА је увек могла да позове папу у посету, али не верујем да би он прихватио да се одазове позиву без сагласности Цркве. И то је нормално”, навео је поглавар СПЦ у интервју Танјугу.

        Патријарх Иринеј је подсетио да је папа и раније изражавао жељу да посети Србију, па и државе претходне Југославије, као и да су оправдања за његов недолазак била још увек свежа сећања на последице Другог светског рата, а посебно потоњих ратова и трагедија. Додатно, ту су и разлози папине безбедности у Србији коју, како тврди, нико не би могао да му гарантује с обзиром на то да, како каже, овде живи пуно избеглица.

        „А, била би то трагедија за земљу и Цркву, ако би се нешто десило поглавару Римоктоличке цркве...Наш став је зато да још није сазрело време за једну такву посету”, казао је патријарх.

        Када је, међутим, реч о обележавању 17 векова Миланског едикта наредне године, патријарх Иринеј каже да је мислио и мисли да би долазак римског епископа у Ниш био веома користан за Србију, српски народ и српску државе.

        Корисно би, каже он, било то што би тај сусрет био први после 11. века када се догодио трагични раскол источне и западне цркве и можда прилика да се вратимо питању хришћанства и „јединству којем се ми свакодневно молимо”.

        То би, према патријарховим речима, била нова страница историје односа православне и католичке цркве.

        „Међутим, постоје нека мишљења, међу којима је и мишљење руског патријарха, до чега је нама, иначе, веома стало, који каже да не би могао да дође (у Ниш) ако би ту дошао и папа”, навео је патријарх додавши да, ипак, још ништа није дефинитивно јер се никада не зна шта све још може да се догоди.

        „Зато је наша црква донела одуку да позове поглаваре свих православних цркава, а другим црквама ће упутити позив за присуство са делегацијама на највишем ниову”, казао је патријарх, прецизирајући да позив неће бити упућен на име актуелног папе, већ цркви, али са позивом да у Нишу присуствује делегација на највишем нивоу.

        На опаску да су већ најављени неки сусрети представника руске цркве и Ватикана, патријарх каже да СПЦ то поздравља и сматра да је дијалог решења за све проблеме.

        Дијалог је, каже патријарх, решење и за проблем који СПЦ има са Румунском православном црквом (РПЦ) због њеног мешања у питања југоистока Србије где покушава да Влахе прогласи Румунима.

        Тим поводом је, подсећа, СПЦ упутила писмо РПЦ-у и очекује да ће она схватити проблем и по овом питању поступити на канонски уобичајен начин, ако за то буде добре воље и жеље.

        У Спрској православној цркви нема никаквих подела, има различитих мишљења која се усаглашавају на седницама Светог архијерејског Сабора да би се постигло јединство, изјавио је патријарх српски Иринеј.

        Патријарх каже да су приче о пензионисању неких владика СПЦ „новинарска измишљотина”, а подела, тврди, нема ни када је реч о доласку римског папе у Србију.

        Он каже да не види никакву штету од папиног доласка у Србију и сматра да би дијалог с личношћу какав је римски епископ био веома користан јер он је, каже, и државник.

        Говорећи о проблемима са канонски непризнатом Црногорском православном црквом, патријарх је упозорио да Митрополија црногорска приморска од свог постојања припада Пећкој патријаршији и као таква је старија и од Црне Горе.

        „И, ако неко некоме треба да даје легалитет то је онда Митрополија која је у саставу СПЦ”, навео је патријарх.

        За самозваног митрополита те цркве Михаила Дедеића, патријарх каже да је „трагична личност” и сматра да он, као рашчињени свештеник као и они који га прате, није решење за Црну Гору.

        Он очекује да ће „са мало здраве памети” то питање бити решено онако како треба да буде решено.

        „СПЦ покрива све своје вернике који се налазе у државама некадашње Југославије, све вернике који живе у Европи, Америци, Аустралији, а сада оснивамо и епархију у Јужној Америци и по томе Црна Гора неће бити изузетак”, казао је патријарх.

        Он је то објаснио чињеницом да, иако је Црна Гора држава, што Црква признаје, СПЦ има своје прописе и за њу не постоје државне границе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари