ИРИНЕЈ: Нико нас поводом Косова не подржава као Руска Црква

ПОГЛАВАР СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОСЕТИО СВЕТИЊЕ САНКТ ПЕТЕРБУРГА

  • Патријарх Иринеј је у катедралном Казанском храму изразио дубоку захвалност Руској цркви, руском руководству и читавом народу Русије за помоћ српском народу Косова. Притом је рекао: „За нас је то веома важно, зато што осим Руске цркве, на свету више нема друге Цркве која би са нас толико отворено и упорно подржавала по питању Косова“
  • Шеф Одељења спољних црквених веза РПЦ митрополит Волоколамски ИЛАРИОН: „Рекли сте, Ваша Светости, да нема друге Цркве осим Руске која у овој мери подржава Цркву Српску, укључујући и питање Косова. И даље ћемо подржавати Српску Цркву и њене напоре да се сачувају светиње покрајине и заштити спрски народ на Косову и Метохији“
  • У Смоленској цркви у руској „северној престоници“ патријарх Иринеј је рекао: „У ова тешка времена, српски народ не очекује помоћ само од људи, већ у првом реду од Господа и светих угодника Божјих. Зато узносимо молитве српским светињама као и светињама које припадају руском народу, будући да знамо да су руски подвижници блиски српском народу и да не одбацују наше молитве“

         НА празник Казанске иконе Мајке Божје у катедралном Казанском храму Санкт Петербурга свету литургију служио је патријарх Српски Иринеј, уз саслуживање митрополита Санкт Петербуршког и Ладошког Владимира, председника Одељења за спољне црквене везе Московског патријархата митрополита Волоколамског Илариона, ректора Санкт Петербуршке духовне школе епископа Петергофског Амброзија, намесника Новоспаског ставропигијалног манастира епископа Воскресенског Саве, епископа Тихвинског и Лодејнопољског Мстислава.

         На светој литургији саслуживали су и архијереји СПЦ: митрополит Црногорско-риморски Амфилохије, епископ Повогрчанички, Средње и Западноамерички Лонгин, епископ Бачки Иринеј, епископ Рашко-призренски Теодосије, старешина подворја Српске православне цркве у Москви епископ Моравички Антоније.

         У богослужењу су учествовали и старешина Казанске цркве Санкт Петербурга протојереј Павел Красноцветов, старешина Николо-Богојављенске Морске цркве протојереј Богдан Сојко, старешина подворја Руске православне Цркве у Београду протојереј Виталије Тарасјев, као и клирици Санкт-петербуршке епархије и чланови делегације Српске православне цркве који имају свештене чинове.

         На крају службе патријарх Српски је поздравио митрополита Санкт Петербуршког и Ладошког Владимира.

         Честитајући свим присутнима празник Казанске иконе Мајке Божје, владика Владимир је рекао:

         „Казанска икона Мајке Божје једна је од најпоштованијих у Русији и у читавом православном свету. Данас обележавамо дан чудесног обретења овог лика у граду Казању. Много је реплика иконе Казанске Мајке Божје било по свим градовима наше Отаџбине, а оне су се прославиле својим чудотворством. Једна од њих је била пренета у Санкт Петербург и за њу је саграђен овај величанствени храм. Казанска икона је постала чувар и покровитељ северне руске престонице, а пред њом се увек окупља велики број верника. Надамо се, Ваша светости, да је молитва пред поштованим ликом Пресвете Богородице за Вас, као и за све нас, била извор благодати. Желимо Вам добро здравље и помоћ Божију у Вашим првосвештеничким делима. Молимо да се у Вашим светим молитвама помолите за нас пред светињама Српске цркве.“

         Патријарх је за успомену на служење у Казанском катедралном храму Санкт Петербурга добио напрсни крст и реплику чудотворне иконе Божје Мајке Казанске.

         Његова светост патријарх Иринеј обратио се присутнима, истакавши да је и раније био у граду светог Петра, али да је за њега посебна част и радост да га посети у својству поглавара Српске православне цркве. Он је посведочио да Санкт Петербург нема само огроман значај за Русију, већ и за Србију.

         „Овде су боравили и живели митрополити црногорски Петар I и Петар II. Свети Петар I Цетињски прослављен је не само у Српској цркви, већ и у храму Петроградских светиња. Свети Петар је хиротонисан у архијерејски чин у Санкт Петербургу. Одавде, из братске Русије, долазила је у Црну Гору помоћ да се учврсти православна држава и очува православље. Касније је у петроградској академији студирао патријарх Српски Варнава, као и велики богослови - преподобни Јустин Ћелијски (Поповић) и свети Николај Жички (Велимировић)“ - рекао је патријарх Иринеј.

         „Петербург је град цара мученика Николаја II. Ми га славимо не само као страстотерпца, већ и као заштитника српског народа... У Београду постоји Ново гробље где су сахрањени руски војници које је цар послао да се боре за Србију и за слободу свих народа Српског патријархата. Ми се за ове људе молимо као за своје рођене, као о својим очевима и дедовима, будући да су они Христови ратници“ - наставио је патријарх Српски.

         Српски патријарх се са захвалношћу сетио и оних руских ратника који су за време Другог светског рата дали свој допринос за ослобођење Балкана од фашистичког ропства.

         Предстојатељ Српске Цркве такође је изразио дубоку захвалност Руској цркви, руском руководству и читавом народу Русије за помоћ народу Косова.

         „За нас је то веома важно, зато што осим Руске цркве, на свету више нема друге Цркве која би са нас толико отворено и упорно подржавала по питању Косова“ - истакао је Српски патријарх.

         Патријарх Српски Иринеј поклонио је митрополиту Санкт Петербуршком и Ладошком Владимиру крст и панагију.

         У трпезарији Казанског храма митрополит Санкт Петербуршки и Ладошки Владимир припремио је свечани обед у част патријарха Српског Иринеја.

         Том приликом патријарху се обратио поздравним речима председник Одељења спољних црквених веза митрополит Волоколамски Иларион који је поред осталог истакао:

         „Дозволите ми Ваша Светости да вас поздравим у граду Светога Петра - у граду који је дуго био престоница Руске империје, као и црквена престоница наше државе коју данас са правом називамо другом престоницом Русије која је и синодална престоница обзиром да се по благослову патријарха Кирила сваке године овде одржавају заседања Светог Синода. Лично сте видели, а имаћете још прилике да видите како живе верници овога града. Видели сте са колико љубави читава Руска православна црква као и света митрополија Санкт Петербуршка дочекује Вашу Светост. То је зато што међу нашим двема Црквама постоје веома снажне вишевековне везе које су ојачане крвљу наших војника који су бранили српску земљу и којих се српски народ живо сећа.

         Рекли сте данас да нема друге Цркве, осим Руске која би у толикој мери подржавала Цркву Српску укључујући и питање Косова. Заиста, током протеклих година били смо сведоци огромне трагедије српског народа који живи у покрајини Косово. Грубо изругивање над српским светињама у покрајини, над српским народом који живи на Косову дешавало се по директиви западних држава истовремено док су западни медији стварали једнострану слику, трудећи се да убеде публику да су за све криви искључиво Срби, док су само Албанци мученици.

         Многи од нас су посећивали покрајину Косово и знају реално стање ствари. Видели смо како живе Срби, као и монаси у Високим Дечанима и Пећкој Патријаршији. Наравно, и даље ћемо подржавати Српску Цркву и њене напоре да се сачувају светиње покрајине Косово и заштити спрски народ на Косову и Метохији“.

         Патријарх Српски посетио је и Исакијевски храм где у коме се поклонио чудотворној Тихвинској икони Мајке Божје. Затим се патријарх попео на колонаду храма и разгледао град.

         Патријарх је напустио храм преко западних врата која се отварају у свечаним приликама.

         Патријарх Иринеј такође је посетио и меморијални храм Спаса на Крви.

         После тога делегација СПЦ на челу са патријархом Иринејем упутила се у Александро-Невску лавру.

         На уласку у Светотројицки храм патријарха је чекао намесник лавре епископ Кронштатски Назарије са братством манастира. Високи гост и чланови делегације поклонили су се светим моштима благоверног кнеза Александра Невског и икони Богородице - Млекопитатељници која је одве донета из манастира Хиландар на Светој Гори.

         Владика Назарије је рекао: „Бол Косова и Метохије и наша је бол. Симбол који нам напомиње Србију управо је икона Мајке Божије Млекопитатељнице“.

         Затим су се патријарх Иринеј и делегација СПЦ упутили у Благовешенску костурницу Александо-Невске лавре и помолили за покој души митрополита Скендеријског и Приморког и Црногорског Василија и архиепископа Пећког и Српског Василија, почившим јерарсима отпевана је Вечнаја памјат.

         Патријарх је обишао и Гробље мајстора уметности у Александро-Невској лаври.

         Поподне је био у храму у част иконе Смоленске Богородице и капели блажене Ксеније Петроградске на Смоленском гробљу.

         У Смоленској цркви Његову светост поздравио је старешина храма митроносни протојереј Виктор Московски. Он је истакао да ће кроз две године бити навршена 225. годишњица овоме храму на Смоленском гробљу, а да ће ове године православни свет прославити 25 година од проглашења Ксеније Петроградске светима. Канонизација света Ксеније Петроградске обављена је на помесном Сабору РПЦ 1998. године, када је прослављана 1000. годишњица увођења хришћанства у Русији.

         Његова светост патријарх Иринеј се захвалио на топлим речима оца Виктора и истакао да се већ други пут налази на овом светом месту.

„У ова тешка времена српски народ не очекује помоћ само од људи, већ у првом реду од Господа и светих угодника Божјих. Зато узносимо молитве српским светињама као и светињама које припадају руском народу, будући да знамо да су руски подвижници блиски српском народу и не одбацују наше молитве“ - посебно је истакао патријарх Иринеј.

         Српском патријарху поклоњена је икона свете Ксеније Петроградске.

         Затим се патријарх упутио ка капели - месту где се упокојила блажена Ксенија. У капели је певано небеско величање заштитнице Петрограда.

         Патријарху Иринеју и члановима делегације поклоњене су циглице из прве гробнице светитељке. 


Слични садржаји

Коментари