Иринеј: Патријарх се не може преселити у Пећ, Београд остаје административни центар СПЦ

НАЗИВ „СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА - ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА“ ОЦЕНИО КАО „ВЕОМА ДОБАР“

  • „Пећ остаје као историја наше прошлости где су били патријарси, архиепископи и без обзира на то што је било, остаје историјски центар наше цркве“

        ПАТРИЈАРХ Српске православне цркве Иринеј оценио је да је предлог новог устава СПЦ који предвиђа да се имену цркве дода одредница Пећка патријаршија „веома добар“ јер се тиме како је рекао, Српска православна црква везује за Косово и Метохију.

        „Видим то као веома добар предлог. Волео бих да буде прихваћен, зашто да не, ради се о нашој историји, прошлости и цркви“, казао је патријарх за данашњи Курир.

        Упитан да ли промена назива Српске православне цркве подразумева пресељење њеног поглавара из Београда у Пећ, Иринеј је рекао да се патријарх не може преселити у Пећ, односно да Београд остаје административни центар.

        „Пећ остаје као историја наше прошлости где су били патријарси, архиепископи и без обзира на то што је било, остаје историјски центар наше цркве“, казао је патријарх СПЦ.

        Коментаришући најављену промену процедуре избора патријарха која подразумева увођење тајног гласања владика уз обавезну двотрећинску већину, Иринеј је казао да би више волео да остане досадашња пракса „апостолског жреба“ по којој је патријарх биран насумичним избором једне од три коверте са именима кандидата.

        Лист Вечерње новости пренео је раније да предлог новог устава Српске православне цркве (СПЦ) предвиђа да званични назив СПЦ убудуће буде „Српска православна црква Пећка патријаршија“.

        Новина је и да процедура избора патријарха буде поједностављена и да се црквени поглавар бира на тзв. Изборном сабору тајним гласањем, уз обавезну двотрећинску већину.

        „Изабрани кандидат носиће и нови наслов: архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља“, навеле су Новости које су имале увид у текст и додале да нови устав предвиђа као могућност и уздизање 13 постојећих епископија на ниво митрополија.

        Финалну верзију документа Свети архијерејски синод недавно је упутио свим архијерејима СПЦ. Усвајање новог устава СПЦ наћи ће се највероватније на дневном реду Светог архијерејског сабора који ће бити одржан средином маја, пишу Вечерње новости.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари