ИРИНЕЈ: Сачувајте веру јер је највећа вредност у свим временима

ПОГЛАВАР СПЦ ПОСЕТИО ГЛАМОЧ У КОМЕ ТРЕНУТНО ЖИВИ САМО ОКО 2500 СРБА

  • Још се народ није вратио. Највећи проблем је недостатак посла, али се сви надамо да ће се и то променити, рекао је Ратко Кесић и оценио да је за Србе важно што их је на једном месту окупио патријарх

          ПАТРИЈАРХ српски Иринеј освештао је спомен-храм гламочких новомученика у манастиру Веселиње код Гламоча и служио свету литургију, уз саслужење више епископа Српске православне цркве.

          Он је у пригодној беседи позвао српски народ да сачува веру јер је она највеће злато и богатство.

          „Ко има веру, љубав и наду у Господа Бога - најбогатији је човек, не само у овом времену, већ у свим временима и свим световима“, рекао је патријарх у поздравној беседи.

          Он је позвао српски народ да се угледа на новомученике гламочке, који пострадаше само зато што су Срби православне вере, као и на безброј других светих мученика, како би заслужио благослов Бога и царство небеско, као што су га они заслужили.

          Патријарх Иринеј поручио је српским родитељима и мајкама српског рода да надоместе рађањем деце имена новомученика који почивају на светим местима.

          „На тај начин српски родитељи ће наследити земљу светих мученика, да остану и живе на њој, као и да се врате они који су је силом напустили и дођу на прагове својих отаца, а не да бораве и умиру у белом свету“, нагласио је патријарх Иринеј, благословивши ктитора који је помогао у изградњи крипте манастира Веселиње.

          Многобројне вернике, а поготово повратнике у гламочки крај, обрадовао је долазак поглавара Српске православне цркве и они нису крили одушевљење што је патријарх међу њима.

          Ката Матић, иако је обновила предратну имовину,  још се није вратила у Гламоч, али није пропустила прилику да дође до манастира само да би видела патријарха Иринеја.

          „Време је било да нас патријарх посети. Страдали и њихове кости су то заслужили“, рекла је Матићева.

          Симо Радић, један од ретких младих повратника, сматра да је долазак патријарха оживео читав гламочки крај.

          „Ова посета значи много јер то народу казује да није заборављен“, рекао је Радић.

          Старина Мирко Ненадић из села Рудићи, један од првих повратника у гламочки крај, испричао је да не памти овакав догађај.

          „Живи се нешто боље него после рата. Како се ко снашао - тако му и јесте. Највише нам треба посла, поготово за млађе“, искрен је Ненадић.

          Његов комшија Ратко Кесић каже да је за Србе важно што их је на једном месту окупио патријарх.

          „Још се народ није вратио, а највећи проблем је недостатак посла. Сви се надамо да ће се и то променити“, рекао је Кесић.

          Владика бихаћко-петровачки Хризостом захвалан је патријарху Иринеју на посети вековној српској земљи и освештању манастира и крипте у којој су положене мошти 806 Срба које су мучки убиле усташе у Другом светском рату на подручју  Гламоча. Он је рекао да је страдао укупно 1.381 Србин гламочког краја, али да све кости још нису извађене из масовних гробница.

          Радован Марковић, начелник општине Гламоч, нагласио је да је долазак патријарха Иринеја историјски догађај за све Србе овог краја, али и све оне који живе у РС и Федерацији БиХ.

          „У Гламочу тренутно живи око 2.500 Срба. Зато позивам све да се врате на своја вековна огњишта и да стварамо боље услове генерацијама које долазе“, рекао је Марковић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари