ИРИНЕЈ: Српска Црква никад неће пристати на било какву предају КиМ

ПОЗВАО НА НАЦИОНАЛНО ЈЕДИНСТВО И ОЦЕНИО ДА ЈЕ ЗА ЊЕГА ПОТРЕБНО

МАЛО ЖЕЉЕ И ГЛЕДАЊА МАЛО ДАЉЕ ОД НОСА

  • За патријарха Иринеја Косово је највећи проблем и Цркве и државе - животни проблем
  • Срби на Косово не гледају као на географски простор, него као на свету земљу, земљу са својим највећим светињима

          СРПСКА Црква никада неће пристати, нити ће се помирити са било каквом предајом Косова и Метохије - саопштио патријарх српски Иринеј и позвао српски народ на јединство у политици и у свему другоме.

          Објаснио је да је то неопходно и зато што смо мали народ и што је заједништво једини начин да се одржимо и да имамо вредносне идеале које ће свет разумети и подржати.

          Патријарх је уверен да је то јединство остварљиво и да је за њега потребно „мало жеље и гледања мало даље од носа”.

          „За нас није реално и мислим да српски народ и српска Црква, која је увек била уз народ, никада неће дати свој пристанак на ово што се може прочитати данас у штампи - на цивилизовано предавање Косова”, навео је патријарх у интервјуу Танјугу који су пренели електронски медији.

          Констатујући да тако нешто нико никада није чинио у свету и то називао цивилизованим, поглавар СПЦ каже да се зна како се узимају и освајају територије - ратом и отимањем.

          „Српска Црква се никада с тим неће помирити”, поручио је патријарх који се, иначе, протеклих недеља често сретао са доскорашњим и актуелним представницима власти у Србији.

          Изражавајући свој лични али, како каже, и став Светог архијерејског Сабора СПЦ, патријарх истиче да Срби на Косово не гледају као на географски простор, него као на свету земљу, земљу са својим највећим светињима.

          Те светиње, указао је, на Косову и Метохији нису од јуче, већ су тамо вековима и вековима.

          „И на крају крајева резиденција српског патријарха је у Пећкој патријаршији, што значи да би, по тој логици, резиденција остала у некој другој држави”, навео је патријарх.

          То, додао је, није ни логично, ни праведно.

          За патријарха Иринеја Косово је највећи проблем и Цркве и државе. „Животни проблем”, прецизира патријарх.

          Он страхује да једног дана, када на Косову не буду присутне војне силе, неће бити ни опстанка за Србе.

          „За оно мало Срба које се вратило учињено је све да њихов опстанак буде онемогућен. Убиства која се дешавају су смишљена у циљу застрашивања како би они напустили своје домове”, навео је патријарх Иринеј.

          Упитан да ли има „вере и наде” да би нова Влада Србије, уз помоћ Цркве, могла решити проблем Косова на добробит свег српског народа, патријарх одговара у складу са својим духовним положајем да су „вера и нада оно што нас последње напушта”.

          Описујући страдање српског народа на Косову и Метохији кроз историју, патријарх подсећа да се, нажалост, мали број Срба тамо вратио након свих тих егзодуса.

          „Када би било демократије и правде у свету, они који кроје планове за Косово и Метохију, уместо тога би учинили да се српски народ врати, да им се омогући да живе у својим кућама, да им се спаљени домови обнове ... и ситуација би била другачија”, навео је патријарх, уверен да они који имају моћ и решавају то питање виде ту ситуацију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари