ИРИНЕЈ: „Свети Сава“ за све што је амбасадор Конузин учинио и чини за српски народ и СПЦ

СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ОДЛИКОВАО АМБАСАДОРА РУСКЕ

ФЕДЕРАЦИЈЕ У БЕОГРАДУ НАЈВИШИМ ОДЛИКОВАЊЕМ СПЦ

Амбасадор РФ Александар Конузин и Патријарх српски Иринеј

  • Образлажући одлуку о додељивању ордена, патријарх је рекао да признање додељује Александру Конузину као представнику „братског руског народа и Русије, Пијемонта Словенства“
  • Конузинов рад је оживео сећање на конзула царске Русије Ивана Јастребова, који је у Призрену учинио велико дело у заштити српског народа, оценио је патријарх Иринеј
  • Захваљујући на признању, Конузин је рекао да одликовање види као „потврду високог нивоа свестраних односа Србије и Русије, двеју сестринских православних цркава и братских народа две земље“
  • Јединствена православна хришћанска вера, блиски језици и ћирилично писмо били су „крвни судови ове бујице човекољубља - они су сједнињавали Руску са Српском православном црквом“, рекао је Конузин
  • Он је подсетио и на речи руског патријарха Кирила, које је упутио српском народу: „Браћо, руска црква и руски народ никада се неће окренути од вас и никада нећемо заборавити нашу вишевековну духовну бликост“

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Патријарх српски Иринеј одликовао је амбасадора Руске Федерације Александра Конузина орденом Светог Саве, највишим одликовањем Српске православне цркве (СПЦ).

        Образлажући одлуку о додељивању ордена, патријарх је рекао да признање додељује Конузину као представнику „братског руског народа и Русије, Пијемонта Словенства“.

        Орден се додељује амбасадору Русије за све што је чинио и чини српском народу и СПЦ, истакао је Иринеј.

        Он је додао да је рад Конузина оживео сећање на конзула царске Русије Ивана Јастребова, који је у Призрену учинио велико дело у заштити српског народа.

        Конузин је заштити српског народа допринео и изјавама које су имале одјека и код нас и у свету, а поред дипломатске активности, показао је хуманитарну, људску и хришћанску особину, рекао је Иринеј.

        Захваљујући на признању, Конузин је рекао да одликовање види као „потврду високог нивоа свестраних односа Србије и Русије, двеју сестринских православних цркава и братских народа две земље“.

        Јединствена православна хришћанска вера, блиски језици и ћирилично писмо били су „крвни судови ове бујице човекољубља - они су сједнињавали Руску са Српском православном црквом“, рекао је Конузин.

        Он је подсетио и на речи руског патријарха Кирила, које је упутио српском народу: „Браћо, руска црква и руски народ никада се неће окренути од вас и никада нећемо заборавити нашу вишевековну духовну бликост“.

        Конузин је рекао и да су савремена Русија и Србија достигле највиши ниво сарадње у најразличитијим сферама односа, а посебно у економији.

        Он је изнео и проблем у односима и оценио да је потребно јачати хуманитарне контакте, а изразио је и забринутост због укидања наставе руског језика у школама.

        И бизнис-пројекти нису успешни колико бисмо желели, али смо спремни да заједно превазиђемо постојеће тешкоће, рекао је Конузин.

        Пријему у Патријаршији присуствовали су потпредседник Владе Јован Кркобабић, министри спољних послова и просвете Вук Јеремић и Жарко Обрадовић, председници Српске напредне странке и Демократске странке Србије Томислав Николић и Војислав Коштуница и потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић.

Највише одликовање за делатну љубав према СПЦ

и залагање за српски народ КиМ

САЈТ СПЦ О ДОДЕЛИ ОРДЕНА СВЕТОГ САВЕ АЛЕКСАНДРУ КОНУЗИНУ,

АМБАСАДОРУ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У СРБИЈИ

  • У одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве наводи се да се орден Светог Саве амбасадору Конузину додељује за његову делатну љубав према Српској Православној Цркви, нарочито показану његовим храбрим и истрајним залагањем за српски народ на Косову и Метохији

        ЊЕГОВА Светост Патријарх српски Г. Иринеј уручио је данас у Српској Патријаршији у Београду Његовој Екселенцији Александру Васиљевичу Конузину, амбасадору Руске Федерације у Србији, орден Светог Саве првог степена.

        Највише одликовање наше свете Цркве господину Конузину додељено је у присуству чланова Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве Преосвећене господе епископâ: сремског         Василија, бачког Иринеја, шумадијског Јована; Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија; викарних епископâ: хвостанског Атанасија и липљанског Јована; протојереја Виталија Тарасјева, старешине Подворја Московске Патријаршије у Београду; представника политичког и јавног живота српске престонице.

        У одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве наводи се да се орден Светог Саве амбасадору Конузину додељује за његову делатну љубав према Српској Православној Цркви, нарочито показану његовим храбрим и истрајним залагањем за српски народ на Косову и Метохији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари