Ковић: Што је за државу урадио Стефан Немања, то је у сфери духа Свети Сава

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КОТОРУ – ПРИСУСТВОВАО И ОПШТИНСКИ ВРХ

  • Беседио Милош КОВИЋ и рекао поред осталог: „Када данас говоримо о стварању Југославије, тада још Краљевине СХС, то код многих од нас побуђује тугу и мисли где смо данас, након 100 година“

          СВЕТСАВСКА академија коју је приредило Српско пјевачко друштво „Јединство“ Котор-1839 одржана је синоћ у цркви Светог Николе у Котору.

          Отпочела је, по традицији, химном Светом Сави у извођењу хора СПД „Јединство“.

          Овом приликом говорио је др Милош Ковић, професор историје на Филозофском факултету у Београду.

          „Ушли смо увелико у 2018. годину и на овај дан, када прослављамо Светог Саву, прилика је да се присјетимо онога што се догодило прије готово 100 година, те далеке 1918. године. Дакле, обиљежавамо 100 година од остварења завјета мисли за коју су многи уложили оно најдрагоцјеније-животе, а то је завјетна мисао ослобођења и уједињења српског народа 1918. године. Када данас говоримо о стварању Југославије, тада још Краљевине СХС, то код многих од нас побуђује тугу и мисли гдје смо данас, након 100 година“, рекао је Ковић.

          Говорио је из домена његове примарне вокације, а поводом 800 година Светог Саве и 100 година од ослобођења и уједињења српског народа.

          „Ми смо народ који има врло древне култове. Од Норвешке до Грчке и од Ирске до Италије на заставама патриота пише: Ослобођење и уједињене. Ријеч ослобођење има значење тог вође личног ослобођења, стицања политичких слобода, националне идеје, у том тренутку нераздвојна идеја демократије. Оно што се данас зове људским правима, то је неодвојива идеја народног суверенитета. До јуче сте били кметови, сељаци, људи другог реда, православни у Османском царству или православни у римокатоличком, Хазбуршком рату. Сад сте одједном грађани, припадници нације, излазите на изборе, учествујете у политичком животу своје земље. Та национална идеја је нераздвојна од грађанске. Оне су једно, оне су нераздвојне. Али, српска национална идеја је старија од 19. вијека. Сви смо ми у школи учили да се национална идеја јавља у 18. вијеку. Код Срба је то мало старије“, казао је Ковић.

          Цјелокупну српску историју од 7. вијека до данас, како је навео, можемо посматрати и проучавати као историју интеграције и дезинтеграције, односно уједињења и дробљења.

          „Оно што је на нивоу државе и политике урадио Стефан Немања, то у сфери духа ради Свети Сава“, подсјетио је Ковић.

          Испред СПД „Јединство“ присутнима се обратио Драган Ђурчић, наводећи да већ скоро 18 деценија сви заједно, на дан ослобођења првог српског архиепископа-Светог Саве, прослављамо празник заштитника друштва. Ђурчић се присјетио што је све СПД „Јединство“ приредило нашим суграђанима у протеклој години.

          „Имали смо 53 акције, мало више од броја седмица, што значи најмање једном седмично се дешавало нешто у нашој организацији. Од тога бих издвојио пет чинова обиљежавања 170 година Горског вијенца. На тај начин смо се одужили нашем великом пријатељу и највећем пјеснику-Његошу. Забиљежено је и да смо на позив епископа Григорија у оквиру манифестације Дани кршћанске културе, коју заједно приређују римокатоличка и православна црква у Дубровнику, имали запажени наступ. На јесен је била врло успјешна академија у Атини и концерт који ће остати свим пјевачима у сјећању. Крајем године на Луштици се прослављало 900 година храма Светог Николе и ту је учествовало СПД Јединство, старије читав вијек од тренутка када је наш заштитник, Свети Сава, одлучио да оснује Зетску епархију. Ми смо на све то поносни“, ријечи су Ђурчића.

          Како је истакао, поменуте активности се не би могле реализовати да није било помоћи општинске власти и поштовалаца рада СПД „Јединство“.

          „Светосавска академија прославља сребрни јубилеј-25 година одржавања академија од обнављања рада друштва 1954. године. На свакој од њих је бесједио неко од особа од знања и звања. Увијек смо жељели квалитет“, саопштио је Ђурчић.

          Светосавској академији су, између осталих, присуствовали: протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, протереј которски Немања Кривокапић, предсједник Општине Котор Владимир Јокић, предсједница СО Котор Драгица Перовић, потпредсједник Општине Котор Бранко Недовић и генерални конзул Републике Србије у Црној Гори, Слободан Бајић.

          http://www.mitropolija.com/odrzana-svetosavska-akademija-u-kotoru/

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари