Кустурици Орден Светога Саве првог степена

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ У МРКОЊИЋИМА,

РОДНОМ СЕЛУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Патријарх и режисер

  • Овај нас је светац посветио и данас нас посвећује светим моштима својим које почивају у овој кршевитој, али благословеној земљи, у светом Острогу и чине оно што Бог чини народу кога воли и љуби, а народ то зна и осећа, наставио је даље патријарх Иринеј
  • Не може се ово признање ни поредити са свим мојим ранијим признањима, јер овај орден значи потврду да сам свој живот проводио радећи на заштити нашег идентитета и очувању традиције и културе, рекао је Кустурица

           МРКОЊИЋИ, родно село Светога Василије Острошког Чудотворца, било је центар овог дела региона, примило је десетак хиљада верника и ходочасника из Херцеговине, али и суседне Црне Горе, Босне и Србије, који су присуствовали Светој архијерејској литургији коју је служио патријарх српски Иринеј.

           Испред цркве, која је саграђена на темељима свечеве родне куће, у хладу столетне кошћеле на чијим је гранама, по предању, пре четири века Ана Јовановић њихала колевку свога малога Стојана који ће се касније посветити, патријарх Иринеј је подсетио на чудо овога дрвета, чудо овога места и чудо народа који вековима оста непоколебљив у вери православној и на земљи светосавској.

           „Шта да вам кажем данас овако окупљеним на овом светом месту, на коме је Свети Василије ушао у овај свет и у овом светом дану када је изашао из овога света, осим да сам поносан што сам у нашој светој херцеговачкој земљи којом је некада ходао Растко Немањић, касније Свети Сава, а потом многи велики људи нашега рода, велики пред Богом и велики у српској историји и култури”, истакао је патријарх Иринеј.

           Позивајућу се на Мојсијеве речи о светој земљи, освећеној светим човеком и његовим светим молитвама и сузама, патријарх Иринеј је истакао да Србе воде и чувају управо те сузе и те молитве које нас воде кроз Сциле и Харибде, а да ипак остајемо народ Божији.

           „Овај нас је светац посветио и данас нас посвећује светим моштима својим које почивају у овој кршевитој, али благословеној земљи, у светом Острогу и који чине оно што Бог чини народу кога воли и љуби, а народ то зна и осећа”, наставио је даље патријарх Иринеј.

           Истичући да је Свети Василије толико познат и поштован светац код Срба, да се уз његово име увек дода „слава му и милост” патријарх Иринеј је подсетио и на његова чудотворна дела, која су била велика и за време свечевог овоземаљског живота, али и у времену данашњем, преко његових светих моштију.

           Захваливши Господу на многим даровима и божанским задужењима, патријарх Иринеј је изразио захвалност Богу и на овом свецу, и на многим знаменитим Србима, просветитељима и задужбинарима, дароватељима који имају и веру, љубав и наду.

           Будући да је један од њих, који, како рече владика Григорије, има и веру и љубав и наду, чувени српски режисер Емир - Немања Кустурица, њему је патријарх Иринеј, у име Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, а на предлог епископа Захумско херцеговачког и приморског, уручио Орден Светога Саве првог степена.

           Кустурица је, према образложењу које је прочитао владика Григорије, овај орден добио „за осведочену делатну љубав, нарочито показану његовим задужбинарством и великим доприносом у очувању културних вредности српског народа, као и храбрим сведочењем истине о његовом страдању, посебно на Косову и Метохији”.

           Емир - Немања Кустурица је, пољубиши орден истакао је ово најузбудљивији дан у његовом животу.

Присуствовао је и председник Републике Српске

           „Ово за мене значи највишу степеницу на коју може да се стане са духовним узнесењем и осећањем стварне радости, јер, само када кажете Свети Сава, то у мисли одмах донесе једну идеју племенитости, мучеништва, жртвовања и свега онога што живот чини незамисливим”, казао је Кустурица.

           Он је истакао да је тим радоснији што је орден примио управо на месту рођења свеца и чудотворца какав је био Свети Василије.

           „Не може се ово признање ни поредити са свим мојим ранијим признањима, јер овај орден значи потврду да сам свој живот проводио радећи на заштити нашег идентитета и очувању традиције и културе”, рекао је Кусатурица.

           Он је новинарима казао да је на помолу раније најављивани пројекат својеврсаног филмског града у манастиру Дужи код Требиња, а да кратки филм „Наш живот” који је снимао у Требињу и који говори о једном монаху, сада проширује..

           Светој архијерејској литургији у Мркоњићима је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик.

           „Мислим да је предивно бити овде, нарочито данас, у дану када његова светост патријарх Иринеј овде служи свету архијерејску литургију и борави у светој земљи Херцеговини, у Републици Српској”, истакао је председник Додик.

           Он је у своје и име свих присутних захвалио патријарху Иринеју на доласку, на речима које је упутио и љубави коју је исказао верницима Херцеговине, истакавши да је орден који је додељен Немањи - Емиру Кустирици дошао у праве руке.

           „Снагу томе даје и ово место на коме је рођен Свети Василије Осторшки, а боравак патријарха говори о томе да је ово заиста посебан дан, а на посебан дан одликовање се и уручује посебним људима”, рекао је Додик…

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари