Патријарх Иринеј посетиће Требиње, Невесиње, Гацко и Мостар

У ГРАДУ НА НЕРЕТВИ ЋЕ ОБИЋИ ГРАДИЛИШТЕ САБОРНЕ ЦРКВЕ

КОЈА ЈЕ ДО ТЕМЕЉА ПОРУШЕНА 1992. ГОДИНЕ

          ВЛАДИКА захумско-херцеговачки и приморски Григорије изјавио је Срни да је посета Његове светости патријарха српског Иринеја важан догађај за српски народ у Херцеговини, јер патријарх доноси благослов Божији, мир и подршку свом народу у Херцеговини.

          Владика Григорије истакао је да је српски патријарх кохезиони фактор и стуб око којег се окупља сав српски народ, ма где да живи.

          „Патријарх носи јединство и има бригу и љубав према Херцеговини. Његова посета је добар знак и леп осећај за наш народ који се радује посети патријарха“, нагласио је владика Григорије.

          Патријарх Иринеј посету Херцеговини започеће у Требињу, гдје ће му у петак, 11. маја, у 17.00 часова бити приређен дочек на градском тргу, а потом ће посетити Саборни храм у овом граду.

          Патријарх Иринеј ће у суботу, 12. маја, на дан славе Светог Василија Острошког и Тврдошког, у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију у родном селу овог свеца у Мркоњићима у Поповом пољу, најављено је из Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

          Своју посету Херцеговини наставиће 13. маја посетом Гацку, гдје ће му бити организован дочек на градском тргу у 15.30 часова, затим Невесињу гдје ће га верници поздравити на тргу у 16.30 часова и, на крају, Мостару где ће бити дочекан у 18.30 часова код Старе православне цркве у Бјелушинама.

          Патријарх Иринеј ће у Мостару обићи градилиште Саборне цркве, која је до темеља порушена 1992. године.

          „Највећа помоћ патријарха је његов долазак. За нас је значајно да он види да се црква гради и да својим ауторитетом утиче на оне који могу и хоће да помогну“, рекао је владика Григорије.

          Ово је прва посета патријарха Иринеја Херцеговини од када је преузео трон Светог Саве и прва Федерацији, док је пет пута до сада посетио Републику Српску.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари