Патријарх Иринеј у Сарајеву

УЧЕСТВОВАЋЕ И У РАДУ МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА МИР

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗАЈЕДНИЦЕ СВЕТОГ ЕГИДИЈА

  • Доксологији у част патријарховог доласка присуствовали су митрополит даборобосански Николај и епископи - захумско-херцеговачки и приморски Григорије, зворничко-тузлански Василије, бачки Иринеј, врањански Пахомије и славонски Сава    
  • Патријарх Иринеј сутра ће у 9.00 часова у Саборном храму началствовати Светој архијерејској литургији уз саслужење представника високих делегација Васељенске, Александријске и Руске патријаршије, епископа СПЦ и других помесних православних цркава

        ПАТРИЈАРХ српски Иринеј  нешто пре 16.00 часова допутовао је у Сарајево где му је у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице приређен дочек и у његову част служена доксологија.

        Одмах по доласку, рекао је да му је драго што је дошао у Сарајево и да га радује снажна вера код малобројних Срба у том граду.

        У обраћању архијерејима Српске православне цркве и присутним верницима, захвалио је Господу што му се дала прилика да посети Сарајево и његове грађане, међу којима су и православни Срби.

        „Нажалост, сада нас нема у том броју, али се тешимо и радујемо што је вера остала снажна и моћна и код овог остатка“, рекао је патријарх Иринеј.

        Истакао је да су сви на овим просторима у прошлости доживели страшну трагедију и да нема оних који нису страдали и оних који на души не носе последице тог страдања, те поручио да је мир данас неопходан.

        Патријарх је нагласио да се радује што ће се моћи да разговара о многим заједничким проблемима  муслимана, католика и Јевреја.

        „Надам се да ће бити више прилика да поразговарамо о ономе што је свима нама драгоцено, а то је мир који је услов живота сваког народа и појединца у сваком времену. Господ нас је послао и призвао да лечимо ране. То је мисија православне и католичке цркве и Исламске заједнице, јер је то оно што Господ жели и очекује од свих нас“, истакао је патријарх Иринеј.

        Патријарху Иринеју добродошлицу је пожелео епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије и пренео да су малобројни Срби, који су остали у Сарајеву након тешких и страшних догађаја, радосни због посете Његове светости.

        Владика Григорије је подсетио да су православни живели од памтивека у Сарајеву, где су српски патријарси долазили, а све улице биле попуњене православним грађанима.

        „Данас нас је мање, али није мања наша вера. У овој нашој цркви се молимо и тражимо Ваш благослов да опет из овог семена које је преостало изникне пшеница многа и да они који желе да се врате у Сарајево живе мирно као што смо увек живели са муслиманима Бошњацима и Хрватима римокатолицима“, рекао је владика Григорије.

        Доксологији у част патријарховог доласка присуствовали су Његово високопреосвештенство митрополит даборобосански Николај, епископи Григорије, зворничко-тузлански Василије, бачки Иринеј, врањански Пахомије и славонски Сава.     

        Патријарх Иринеј сутра ће у 9.00 часова у Саборном храму началствовати Светој архијерејској литургији уз саслужење представника високих делегација Васељенске, Александријске и Руске патријаршије, епископа СПЦ и других помесних православних цркава.

        Његова светост учествоваће и у раду Међународне конференције за мир „Наша је будућност живјети заједно - религије и културе у дијалогу“ која се од 9. до 11. септембра одржава у Сарајеву у организацији заједнице Светог Егидија.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари